Jako v koloniích? Německo pobouřili pracující Afričané

Berlín – Pobouření a neblahé vzpomínky na období kolonialismu vyvolaly v Německu snímky Afričanů, jak nosí kufry cestujícím na vlakovém nádraží. Za skandálem přitom stojí dobře míněný nápad města Schwäbisch Gmünd, které chtělo místním žadatelům o azyl nabídnout možnost výdělku. Město po protestech svůj program zrušilo.

Starosta jihoněmeckého města původně doufal, že program pomůže žadatelům o azyl se lépe začlenit do společnosti. Za svou práci měli dostávat 1,05 eura za hodinu (27 Kč). Zatím devět cizinců začalo cestujícím s kufry do schodů pomáhat v pondělí. Přístup na vlakové nádraží byl totiž ztížen kvůli stavebním pracím. Jenže poté se začaly šířit fotografie, na nichž byli muži vidět při práci v červených tričkách a slaměných kloboucích, a politici i německé dráhy přišli s kritikou. Vadila jim zejména velmi nízká odměna, kterou měli cizinci za svou práci dostávat. „Zaměstnat uprchlíky jako nosiče zavazadel je nestydatým zneužitím situace, ve které se tito lidé nacházejí,“ uvedla Ulla Jelpkeová ze strany Levice.

„Na první pohled snímky černochů, kteří nosí bělochům kufry, nevypadají dobře a zavání to neokolonialismem a rasismem, ale toto není ten případ. Žadatelé o azyl chtěli pracovat,“ brání se město. Částka, která jim měla být vyplácena, nebyla platem, protože žadatelé pracovat nemohou. Šlo jen o nejvyšší možnou částku, kterou jim úřady mohou vyplatit podle zákona o azylové politice. „Byla to dobrá práce. Mohl jsem pomáhat lidem,“ citoval německý deník Bild jednoho z nosičů z Gambie.