Izraelský list: USA plánují útok na Írán

Jeruzalém - Hlavní bezpečnostní poradce vlády amerického prezidenta Baracka Obamy Tom Donilon informoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o amerických plánech na možný útok na Írán. V den, kdy je v Izraeli na oficiální návštěvě Obamův soupeř v listopadových prezidentských volbách, republikán Mitt Romney, to napsal list Haarec. Vysoký činitel izraelské vlády, který si nepřál být jmenován, ovšem tuto informaci popřel. Washington mlčí.

Deník uvedl, že se Donilon snažil Izrael ujistit, že Washington je připravený zakročit vojensky, pokud by diplomacie a sankce Írán nepřesvědčily, aby se vzdal svého jaderného programu, který podle USA i Izraele slouží vojenským účelům. Írán ale vojenskou povahu svého programu popírá.

Podle Haarecu Donilon o údajném americkém plánu informoval Netanjahua během své červencové návštěvy v Izraeli. „Nic v tom článku není správné. Donilon se s premiérem nesešel na večeři, nesešel se s ním mezi čtyřma očima a nepředložil mu plány na útok na Írán,“ řekl izraelský činitel. Spojené státy se přitom zatím ve své politice vůči Íránu soustřeďovaly na uvalování a prosazování sankcí, a také na diplomacii.

Rommneyho tour po Blízkém východě

Proti íránské atomové bombě je taky Obamův republikánský sok Mitt Romney, který je právě v Jeruzalémě. Romney označil íránské snahy o vytvoření atomové bomby za „nepřijatelnou hrozbu“ pro Izrael i celý svět a svět by takové jednání podle něj neměl Íránu dovolit.

„Beru izraelský pohled stran Íránu a jeho snah o nukleární vybavení velmi vážně,“ prohlásil Romney na setkání s premiérem Netanjahuem. Netanjahu na Romneyho slova reagoval: „Mitte, mohu s tím jedině zcela souhlasit.“ Rommneyho čeká ještě setkání s premiérem palestinské samosprávy Salámem Fajadem.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)

Íránská jaderná hrozba sílí

Stranou mezinárodní pozornosti íránská krize sílí. Vloni v listopadu mezinárodní inspektoři vůbec poprvé připustili, že jaderné ambice Teheránu nejspíš směřují k atomové zbrani. Íránská jaderná zařízení jsou rozesetá po celé zemi, část z nich v podzemních bunkrech. Američané proto zdokonalili své bomby proti podzemním cílům. A Izraeli poskytli zatím nejvyšší vojenskou pomoc - tři miliardy dolarů. „Je prioritou pro mou vládu prohlubovat spolupráci s Izraelem v bezpečnosti, rozvědce, technologiích a vojenské spolupráci,“ řekl americký prezident Obama.