Iráčtí vojáci rozprodávají na černém trhu zbraně od Američanů

Bagdád – V Iráku bují černý obchod s americkými zbraněmi. Místní důstojníci je prý ve velkém prodávají pod rukou, přestože je armáda potřebuje v boji proti džihádistům z Islámského státu (IS), kteří ovládají už třetinu země a zajímají a hromadně vraždí zajaté vojáky. Rozprodat výzbroj dodanou Američany představuje pro irácké vojáky slušný přivýdělek: zbrusu novou odstřelovačskou pušku prodají za 3 200 dolarů, použité kusy stojí o tisíc méně.

„Iráčtí důstojníci prodávají přes prostředníky. Objednáte si a vojáci dodají zbraně. Nekupujeme od nich jenom my. Hodně lidí se teď vyzbrojuje kvůli Islámskému státu,“ říká viceprezident Kurdské svobodné strany Husajn Jazdanpaná, podle něhož je irácká armáda celá zkorumpovaná. „Nic nefunguje a ty zbraně se občas prodávají přímo na základně,“ dodal. Místo tradičních sovětských kalašnikovů se tak mezi kurdskými pešmergy objevují americké zbraně, které by tu správně neměly co dělat.

Washington už delší dobu tuší, že s vojenskou pomocí pro Irák není vše v pořádku. Výdaje Washingtonu na výcvik a vybavení postsaddámovské armády se od roku 2003 vyšplhaly na více než 25 miliard dolarů, tedy zhruba půl bilionu korun. Přesto se irácká armáda nebyla schopná postavit mnohem slabším islamistům. Při ústupu jim navíc bez boje přenechala obrovské množství zbraní od Pentagonu – včetně děl a tanků, které teď musí ničit americké bombardéry.

Americké zbraně pro Irák leckdy končí na černém trhu (zdroj: ČT24)

Taky proto byly USA a další země zdrženlivé, když přišla úpěnlivá žádost Kurdů o pomoc. To se ale rychle změnilo a výzbroj dodává i Česká republika: celkem 18 milionů střel a 10 tisíc granátů za 41 milionů korun. Velkou část z pětisettunového daru už pešmergové využili. „Děkuji moc České republice. Byli jste jedni z prvních, kdo nám pomohli. Skoro všechnu munici jsme už využili v boji,“ řekl zpravodaji ČT Jakubu Szántóovi velitel centrálního skladu kurdské milice Karzan Maulúd Ahmad.

Na české náboje štáb ČT narazil na stejné základně jako na americké pušky. A přestože ty jsou rozkradené a prodané, v kurdských rukách poslouží lépe než ty, které nechali iráčtí vojáci bez boje islamistům.

Česká munice pro kurdské pešmergy
Zdroj: ČT24

Pentagon v čerstvé bilanci leteckých operací v rámci operace Inherent Resolve (Bytostné odhodlání) došel k závěru, že nálety na pozice IS stojí Spojené státy denně 8,3 milionu dolarů (182 milionů korun). Ještě před týdnem ministerstvo tvrdilo, že cena denních operací je 7,6 milionu dolarů. Americká letadla začala nad Irák létat 8. srpna a později začala bombardovat pozice IS také v Sýrii. Do 16. října podle Pentagonu vydaly USA na tyto akce 580 milionů dolarů (12,7 miliard korun).