Halliburton se přizná ke zničení důkazů o havárii v Mexickém zálivu

Washington - Americká společnost Halliburton se dozná ke zničení důkazů o katastrofální havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu z roku 2010. Firma, která je druhým největším poskytovatelem odborných služeb pro těžební firmy na světě, se na tom dohodla s americkými úřady. Pro Halliburton to znamená, že zaplatí nejvyšší možnou pokutu danou zákonem – 200 000 dolarů (3,9 milionu Kč). S dohodou ještě musí souhlasit soud.

Ke katastrofálnímu úniku ropy došlo v dubnu 2010. Asi 50 kilometrů od pobřeží Louisiany tehdy explodovala plošina Deepwater Horizon, která se krátce nato potopila. Havárie si vyžádala 11 obětí na životech a do moře během 87 dní vyteklo na 800 milionů litrů ropy, které zamořily pobřeží od Texasu po Floridu. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, byla největší v dějinách USA.

Firma Halliburton v prohlášení uvedla, že její dceřiná firma na základě dohody přizná vinu ohledně zničení záznamů, které vznikly po incidentu na vrtu Macondo. Také souhlasila, že zaplatí maximální pokutu danou zákonem a přistoupí na tříletou zkušební lhůtu.

Podle americké vlády jde o třetí případ přiznání viny v souvislosti s katastrofálním únikem ropy. Před Halliburtonem tak učinil ropný gigant BP a vlastník plošiny Transocean.

Americká vláda tvrdí, že Halliburton před explozí doporučil BP, že vrt Macondo může obsahovat 21 kovových objímek, které pomáhají udržovat kovové potrubí sloužící k zajištění celistvosti vrtu. BP se těchto objímek rozhodla použít jen šest. Po explozi ale prý Halliburton během interního zkoumání postupů při zastavování úniku ropy nařídil zničit počítačové simulace, které ukazovaly, že mezi použitím šesti a 21 těchto kovových součástí je jen malý rozdíl.