Gašparovič se loučí: Politici způsobují „blbou náladu“ i na Slovensku

Bratislava – Slováci jsou zklamáni prací politiků, kteří neřeší problémy svých občanů. Politici jsou sotva schopni najít shodu, konstatoval ve zprávě o stavu země dosluhující slovenský prezident Ivan Gašparovič. Před poslanci slovenského parlamentu dále varoval před nástupem extremismu a kritizoval neobjektivní média i převládající názor, že všechno je na prodej. Gašparovič se zprávou vystoupil v závěru svého druhého pětiletého funkčního období, v neděli jej ve funkci vystřídá vítěz březnové přímé volby hlavy státu Andrej Kiska.

„Apatie a frustrace (občanů) pramení z pocitu nesouhlasu a zklamání z obsahu a stylu politiky, jak ji mezi sebou vedou politické strany. Dlouhodobě neřešení problémů zvyšuje u občana pocit frustrace a často i nedůvěry vůči stranám i politikům. Základem politického rozhodování se stává vzdor, a nikoliv zájem,“ prohlásil v projevu Gašparovič.

Prezident také varoval před nástupem extremismu. „Mladší generace bez zkušeností s totalitním režimem má často sklon k hledání rychlých, jednoduchých a zároveň někdy špatných a nebezpečných řešení,“ řekl.

S výjimkou zásadních otázek v oblasti zahraniční politiky dokážou slovenští politici podle Gašparoviče jen stěží najít shodu. „Úspěch reforem by byl přesvědčivější, pokud by politické subjekty intenzivněji spolupracovaly nejen mezi sebou, ale i se sociálními partnery,“ dodal prezident. V této souvislosti nepřímo kritizoval zejména reformy bývalých pravicových vlád, které podle analytiků sice poznamenaly životní úroveň obyvatel, ale zároveň pomohly přilákat do země zahraniční investory. „Reformy, zejména na začátku jejich realizace, byly založeny na ekonomickém fundamentalismu,“ tvrdil Gašparovič.

Na Slovensku podle něj převládá názor, že všechno lze koupit. „Demonstrativní spotřeba slouží k reprezentaci společenského statusu. Materiální zaměření převážilo nad duchovními hodnotami,“ soudí Gašparovič. V projevu rovněž kritizoval média, z nichž většina prý není objektivní.

Naposledy Gašparovič vystoupil se zprávou o stavu země v roce 2009 za první vlády nynějšího premiéra Roberta Fica. Tehdy chválil kabinet za opatření proti hospodářské krizi, která se na Slovensku projevila kromě jiného ve výrazném zvýšení míry nezaměstnanosti. Dosluhující slovenský prezident se v minulosti netajil tím, že s Ficem a jeho stranou Směr – sociální demokracie jsou si politicky blízcí.

Kiska v den inaugurace pohostí bezdomovce

Nově zvolený slovenský prezident Andrej Kiska v neděli složí slib, absolvuje modlitbu Te Deum v dómu sv. Martina a převezme úřad. V zahradě prezidentského paláce pak bude podávat oběd bezdomovcům, seniorům a odchovancům dětských domovů. „Otevřu prezidentský úřad lidem, kteří potřebují pomoc nás všech. A alespoň takto symbolicky chci už první den ukázat, že pro mě budou při výkonu funkce prezidenta prioritou,“ zdůraznil Kiska.

Poštovní známky s portrétem Andreje Kisky
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na nedělní slavnostní recepci pozval kromě představitelů státních orgánů, diplomatického sboru nebo církví také hosty, kteří reprezentují úspěšné slovenské firmy, dobročinné a nevládní organizace nebo zdravotníky a celosvětově úspěšné studenty. „Složení pozvaných hostů představuje to, proč jsem vstupoval do politiky. Pozval jsem lidi, kteří pomáhají druhým, i lidi, kteří sami potřebovali pomoc,“ řekl Kiska. Dodal, že s těmito lidmi se v úřadě hodlá setkávat častěji. Sám už v roce 2006 založil neziskovou organizaci Dobrý anděl, která pomáhá rodinám s dětmi v těžkých životních situacích.