František: Svět by si měl vzít ponaučení z kultury indiánů a jejich úcty k přírodě

Svět by se měl poučit z kultury mexických indiánů a z jejich hluboké úcty k matce přírodě. Prohlásil to papež František při mši, kterou sloužil zejména pro původní obyvatele země v San Cristóbalu de Las Casas v nejchudším mexickém státě Chiapas. Odsoudil zároveň způsob, jakým byly domorodé národy po celá staletí využívány a vyloučeny ze společnosti.

František, který mši sloužil ve třech domorodých jazycích regionu, jak dovolují nová pravidla Vatikánu, vyzval ke zpytování svědomí a k žádání o odpuštění. „Vaše národy byly často nepochopeny a vyloučeny ze společnosti. Někteří považovali vaše hodnoty, kulturu a tradice za horší. Je to tak smutné. Jak by nám všem udělalo dobře zpytovat svědomí a naučit se omlouvat,“ uvedl František.

Papež také vyzval k tomu, aby svět v současnosti nezavíral oči před jednou z nejhlubších krizí v dějinách, která se týká životního prostředí. „Ekologická výzva, jíž nyní čelíme, a její lidské kořeny ovlivňují každého z nás a napadají nás. Nemůžeme být zaslepení vůči jedné z největších krizí v oblasti životního prostředí v historii. V tomto ohledu se od vás můžeme mnohému přiučit,“ zdůraznil papež, který přiletěl do horského města na palubě vrtulníku. Na mši v místním sportovním komplexu přišly statisíce lidí.

František zahájil návštěvu Mexika o víkendu a oficiálně ji zakončí ve středu, kdy bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Očekává se, že ji bude sledovat i na 50 000 lidí na druhé straně hranice v El Pasu. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii.

Papežova mše v mexickém San Cristóbalu de Las Casas
Zdroj: Reuters/Max Rossi

Během nedělní mše na chudém předměstí mexické metropole papež ostře odsoudil obchod s drogami. Při bohoslužbě pod širým nebem, jíž se zúčastnilo na 300 000 lidí, nazval obchod s narkotiky rakovinou rozežírající mexickou společnost a o drogových dealerech hovořil jako o „obchodnících se smrtí“.