Francouzský odvolací soud potvrdil nevinu expremiéra Villepina

Paříž – Pařížský odvolací soud dnes potvrdil zproštění viny bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina v takzvané aféře Clearstream. V ní šlo před lety mimo jiné o údajný pokus očernit nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho. Soud první instance v květnu Villepina osvobodil pro nedostatek důkazů. Sarkozy, který se účastnil řízení jako poškozená osoba, oznámil, že rozsudek přijímá, ale prokuratura se odvolala.

Aféra vypukla v roce 2004, kdy byl Villepin ministrem zahraničí a poté vnitra. V té době se objevil seznam údajných majitelů tajných kont v lucemburském peněžním ústavu Clearstream. Těmto lidem prý šly úplatky za prodej francouzských fregat Tchaj-wanu v 90. letech. Na seznamu, který se záhy ukázal jako podvrh, byl i Sarkozy.

Žalobce obvinil Villepina, že nezasáhl, když se dozvěděl, že listiny jsou falešné. Přičetl mu úmysl poškodit Sarkozyho, o němž bylo už tehdy známo, že chce kandidovat na prezidenta. Prezidentské ambice se přičítaly i Villepinovi. Žalobce pro něho žádal kvůli „spoluvině na pomlouvačném udání“ půldruhého roku vězení podmíněně a 45 000 eur pokuty.

Dominique de Villepin vždy trval na své nevině:

„Vzdávám čest nezávislosti francouzských soudů – umějí odolat politickému tlaku. Doufám, že díky tomuhle rozsudku bude naše země odolnější proti pomluvám, které zasluhují jen opovržení.“

Osobnost francouzských konzervativců Villepin však nyní čelí novému obvinění. Prý v letech 1997 až 2005 dostával tajně od nejvyšších afrických představitelů z bývalých kolonií miliony dolarů.

Právník Robert Bourgi obvinil de Villepina, tehdejšího prezidenta Jacquese Chiraca a tehdejšího vůdce Národní fronty Jeana-Marie Le Pena, že v letech 1997 až 2005 dostali minimálně 20 milionů dolarů v hotovosti. Všichni tři politici nařčení odmítají a chtějí Bourgiho zažalovat za pomluvu. Spekuluje se, že Bourgi jedná právě podle pokynů prezidenta Sarkozyho. Ten bude za sedm měsíců usilovat o znovuzvolení a v Elysejském paláci by se rád viděl právě i de Villepin.