Francouzské odbory nechtějí polevit, připravují další protesty

Paříž – Navzdory trvajícím protestům odborů a studentů včera francouzský senát schválil klíčovou reformu důchodového systému, která v minulých dnech hnala do ulic masy lidí. Při včerejším rozhodování sice demonstrace ustaly, odboráři však zdaleka neřekli poslední slovo. Dnešní protesty se dotkly hlavně železniční dopravy, na vnitrostátních tratích dnes nevyjela pětina rychlovlaků TGV. Zahraniční vlakové spoje však byly podle agentury AFP narušeny jen velmi lehce.

„Prezident požádal nás, svou vládu, abychom zreformovali penzijní systém. Je to v našem národním zájmu. Bez reforem se důchodový systém zhroutí,“ řekl odborový předák Cedric Franco. Reforma, která prodlužuje odchod do penze o dva roky, prošla včera Senátem těsnou většinou. Obě komory parlamentu ji musí příští středu ještě formálně schválit, změny se však nečekají. Podle ministra práce Erica Woertha by odmítnutí reformy znamenalo zhroucení důchodového systému.

Velké, centrálně organizované protesty po týdnu intenzivních projevů postupně slábnou, lokální však trvají. Ve Francii navíc začínají desetidenní prázdniny a obyvatelé velkých měst odjíždějí na venkov. Posun je vidět na jihu země. Z ulic Marseille pomalu mizejí hromady odpadků, které v uplynulých dnech obtěžovaly tamní obyvatele. Do úklidu se pustili zaměstnanci radnice a stoupenci reforem.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Odezvy pátečního schválení reformy:

Mnoho čerpacích stanic mimo dálniční síť stále trpí nedostatkem benzinu a nafty, především na severozápadě Francie a také v okolí Paříže, kde zůstává zavřena skoro třetina pump. Z celkového počtu 12 300 čerpacích stanic v celé zemi jich v pátek byla na suchu asi pětina. V tomto směru se situace podle ministra dnes výrazně zlepšila.

Protesty se dotkly také železniční dopravy, na vnitrostátních tratích dnes nevyjela pětina rychlovlaků TGV. Zahraniční vlakové spoje však byly podle agentury AFP narušeny jen velmi lehce. Podle státní železnice SNCF jsou kromě rychlovlaků služby poskytované společností na 50 až 60 procentech normálního stavu.

Šest největší odborářských organizací však opět svolává k protestům. Další velké stávky mají Francii ochromit 28. října a 6. listopadu.

Po týdnech stávek po celé zemi, které veřejné mínění převážně podporovalo, dostává podpora stávek podle nejnovějších průzkumů první trhliny. Asi 63 procent Francouzů je podle dnešního průzkumu pro pokračování protestů, ale podle jiné dnešní ankety většina 56 procent dotázaných soudí, že protesty by měly skončit, až bude důchodová reforma příští týden definitivně oficiálně schválena.

  • Úklid po pouličních protestech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2047/204674.jpg
  • Protesty v Nanterre autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2038/203715.jpg