Francouzská policie rozprášila calaiskou džungli

Paříž – Francouzská policie zlikvidovala improvizovaný tábor nelegálních přistěhovalců poblíž přístavního města Calais. Zatkla 278 osob, více než stovku z nich tvoří děti. Úřady už dříve informovaly, že tábořiště nejpozději do konce týdne nechají vyklidit. Důvodem byly stížnosti místních obyvatel na rostoucí kriminalitu. Většina zhruba z půldruhého tisíce přistěhovalců se v očekávání policejního zásahu rozutekla po okolí. Jak uvedl prefekt departementu Pas-de-Calais, likvidace tábora trvala policii dvě hodiny.

Běženci u Calais čekali na příležitost, jak se dostat nelegálně do Velké Británie. Rozhodnutí uzavřít kontroverzní tábořiště přezdívané calaiská džungle oznámil minulý týden francouzský ministr pro imigraci Eric Besson.

Tábor se stal symbolem nelegální migrace v Evropě. Ležel poblíž dálnic, jimiž projíždějí nákladní vozy čekající pak na nalodění na trajekty, které je přepraví přes Lamanšský průliv do Británie. V táboře žili většinou mladí Afghánci paštunské národnosti.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Úřady nejprve nejméně 150 imigrantů megafony varovaly. Běženci se nato postavili za transparenty, na nichž v angličtině a paštunštině stálo: Potřebujeme přístřeší a ochranu. Chceme azyl a mír. Džungle je náš dům. V tichosti pak vyčkávali příchodu policie, za přítomnosti novinářů a humanitárních pracovníků. Podle humanitárních organizací opustily tábor v posledních týdnech stovky uprchlíků, kteří se tak chtěli vyhnout zatčení.

Besson řekl, že imigranty čekají tři možná řešení: buď se dobrovolně vrátí zpátky do vlasti, nebo požádají o azyl, anebo podstoupí násilnou repatriaci. Dodal, že poslední případ se nebude týkat Afghánců, pokud to situace v jejich zemi neumožňuje.

Úřady zasáhly proti táboru, který je u Calais nejvíce na očích. Tábořišť v širším okolí města je ovšem mnohem více. Tisíce přistěhovalců většinou z Afghánistánu, Iráku, Eritreje, Somálska nebo Súdánu, včetně například i Íránců nebo Kurdů, v oblasti živelně pobývají od roku 2002, kdy francouzské úřady uzavřely tábor Červeného kříže v Sangatte.

Ministr pro imigraci Eric Besson:

„Na francouzském území nemůže zákon džungle trvat věčně.“

„Dnešní operace je mimořádně významná: Toto byl hlavní tábor, ale dnes a v nadcházejících dnech budou zbourány další,“ řekl Besson. Uvedl, že nešlo o žádný humanitární tábor, ale o základnu převáděčů a zneužívaných lidí, kteří jsou obětí násilí. Zdůraznil, že v tábořišti vládl zákon džungle. Na francouzském území nemůže zákon džungle trvat věčně, dodal.

Uprchlíky utěšovali pracovníci z humanitárních agentur. Za propašování do Evropy dali někteří běženci až 15 000 euro. „Za týden budou všichni zpátky, nemají na výběr, policie zase zasáhne,“ uvedla pracovnice humanitární organizace Salam Sylvie Copyansová. Brusel odhaduje, že ročně překročí unijní hranice půl milionu lidí bez dokladů. Zásah v Calais podle expertů může změnit jediné - urychlit úprk imigrantů ne do Anglie, ale do skandinávských zemí.