Finsko se zlobí na české turisty, jsou prý bezohlední

Praha – Finsko vytáhlo do boje s českými turisty, kteří se i přes četné zákazy zdržují v chatkách určených pro jednorázové přespání klidně několik dní. Porušují tím pravidla a Finové hrozí, že pokud budou problémy přetrvávat, začnou celou věc řešit s policií.

Čeští turisté trápí finské obyvatelstvo již pěkně dlouho. V místních lesích totiž zneužívají bezplatné sruby, které jsou určeny k jednorázovému přespání a ne k několikadennímu pobytu. Podle publicisty Tomáše Sniegoně v poslední době stížnosti na porušování pravidel pro přespání v chatkách v Národních parcích rapidně vzrůstají. Obyvatele si navíc stěžují, že se čeští obyvatelé chovají velice hlučně a bezohledně.

Finské úřady zatím neví, o kolik turistů se přesně jedná, jde prý ale hlavně o lyžaře. Znepokojivé informace o chování Čechů začaly v poslední době plnit i finský tisk. Podle nich mají dokonce noclehy v bezplatných chatkách organizovat české cestovní kanceláře, což je také v rozporu s pravidly. Bezplatný provoz těchto chatek je totiž podmíněn právě tím, že nebudou provozovány ke komerčnímu využití.

Finsko už přichystalo kvůli bezohledným turistům několik opatření, zatím na úrovní informační kampaně a přísně formulovaných napomenutí. Informační letáky s upozorněním jsou dokonce napsány v češtině. Pokud se situace nezlepší, finské úřady budou k případům zvát i policii.