Fico dostal šanci sestavit novou vládu, lhůtu má do příští středy

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes podle očekávání pověřil sestavením nové vlády dosavadního premiéra a předsedu vládního Směru-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Straně, jež zvítězila v sobotních volbách, se však kabinet utvořit zřejmě nepodaří. Ficův Směr-SD s téměř 35 procenty hlasů volby sice jasně vyhrál, nicméně koaliční Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) se do parlamentu neprobojovala a další dosavadní vládní subjekt Slovenská národní strana (SNS) jen těsně překročil pětiprocentní hranici.

Většinu tak získala čtyři středopravá uskupení Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd, které se chystají na zformování koalice a se Směrem-SD jednat odmítají. Navíc již údajně zahájily neformální rozhovory směřující k vytvoření kabinetu.

Fico uvedl, že na sestavení kabinetu dostal lhůtu do příští středy. Pokud jeho snaha o sestavení vlády ztroskotá, nechce prý celou záležitost dále protahovat a odejde do opozice. „Nebudeme nic násilně prodlužovat,“ podotkl.

Gašparovič už v neděli prohlásil, že v souladu s tradicí pověří sestavením vlády vítěze voleb. Pověření o vytvoření kabinetu není v ústavě formálně zakotvené, hlavy státu na Slovensku však tradičně tento úkol svěřují vítězi hlasování.

Gašparovič si podle svých slov uvědomuje, že pravice získala v Národní radě většinu. „Navzdory tomu si myslím, že by bylo nespravedlivé, kdybych nepověřil vítěze voleb, který získal největší důvěru voličů,“ řekl. Připomněl, že může jmenovat i menšinovou vládu, vzápětí však dodal, že k tomu určitě nedojde. V nejbližších dnech se plánuje sejít s každou stranou, která se dostala do parlamentu.

Možnou vládu pravice označil Fico za nestabilní. „V oněch čtyřech politických stranách, které dnes nabízejí pravicovou alternativu, jsou zakomponované další dva politické subjekty nebo další dvě sdružení politiků, což je do budoucnosti obrovský prvek nestability,“ prohlásil Fico. Přes kandidátku Most-Hídu se do parlamentu probojovali i zástupci Občanské konzervativní strany. Poslední čtyři kandidáti na listině SaS, kteří se díky kroužkování dostali do parlamentu, zase patří do nezávislého občanského hnutí Obyčejní lidé.

„Vítězové“ začali jednat o koalici

Pravicové strany již údajně zahájily neformální vyjednávání o budoucí koalici a zřejmě si i začínají rozdělovat vládní posty. Předseda Strany a Svodoby Richard Sulík například prohlásil, že by jeho partaj ráda obsadila rezorty financí a sociálních věcí. SaS má k ekonomickým tématům blízko, Sulík je totiž autorem ekonomické reformy, kterou uskutečnila poslední pravicová vláda Mikoláše Dzurindy. Strana by ráda změnila pravidla pro povinné zdravotní a sociální pojištění a výplaty sociálních dávek. Rovněž odmítají, aby se Slovensko podílelo na pomoci zadluženému Řecku.