Exploze dvou bomb zabila v Istanbulu nejméně 17 lidí

Istanbul - Výbuch dvou bomb v neděli večer zabil na tržišti v tureckém Istanbulu nejméně 17 lidí. Dalších 150 osob utrpělo zranění, sedm z nich je v kritickém stavu. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Turečtí představitelé považují výbuch za teroristický útok a obvinili z něj Stranu kurdských pracujících (PKK), ta ale jakoukoliv vinu odmítá. Policie dnes v souvislosti s atentáty zatkla tři nezletilé osoby.

Bomby explodovaly na zalidněném tržišti ve čtvrti Güngören na okraji města v rozmezí deseti minut. První nálož byla umístěna v odpadkovém koši a druhá, silnější, v dalším koši o 40 metrů dále. „První exploze nebyla příliš silná,“ řekl Huseyin Senturk, který viděl celý incident. „Několik lidí se přišlo podívat, co se děje. V tu chvíli došlo k druhému výbuchu, který zranil mnoho přihlížejících,“ dodal Senturk. To nasvědčuje tomu, že první, menší výbuch měl přilákat ještě více lidí. Řada zraněných musela být hospitalizována, sedm lidí je v kritickém stavu. Zatím nejsou k dispozici informace o tom, že by mezi zraněnými nebo mrtvými byli Češi.

První zprávy označovaly výbuchy za následek úniku plynu, úřady nicméně tuto verzi nepotvrdily. Místopředseda turecké vlády Hayati Yazici následně označil exploze za teroristický útok. Obě nálože útočníci odpálili na dálku. K akci se zatím nikdo nepřihlásil, istanbulská policie obvinila z přípravy útoku zakázanou PKK. Právě kurdští separatisté, kteří usilují o samostatnost svého území na jihovýchodě země, byli v minulosti často spojováni s explozemi v Turecku.

K výbuchu letos nedošlo v Istanbulu poprvé. Počátkem července zahynulo šest osob, když skupina ozbrojenců zaútočila na americký konzulát ve městě. V červnu zranil výbuch malé nálože v čajovně pět diváků fotbalového utkání Turecko-Česko.

Turečtí politici útoky jasně odsoudili. Prezident Abdullah Gül mluvil o nelítostných teroristech, kteří neberou ohled na ženy a děti. Premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že takové akce jen posílí odhodlání Turecka s teroristy bojovat. „Turecko s terorismem bojuje 30, 35 let. Dnešek se musí stát dnem národní jednoty, národní solidarity, musíme se spojit a zatlačit teror do izolace. Terorismus a jeho vůdci musí ztratit podporu veřejnosti,“ prohlásil Erdogan. Teoristický útok odosudila i Evropská unie.

Podle policie by mohlo jít o odvetu za to, že v neděli turecké stíhačky napadly pozice PKK v severním Iráku. Za útoky ale může stát i radikální levice nebo islamisté. V roce 2003 zemřelo při atentátech v Istanbulu více než 60 lidí, úřady obvinily sebevražedné atentátníky al-Káidy.

K útoku došlo v politicky vypjaté době, v předvečer jednání ústavního soudu o možném zákazu vládní strany AKP.