EU zahajuje roční námořní misi proti somálským pirátům

Mogadišo - Evropská unie dnes schválila svou první námořní vojenskou misi v historii. Ta bude zahájena v úterý a jejím cílem je potírání pirátství u somálských břehů. V oblasti začnou hlídkovat britské, řecké, francouzské nebo německé válečné lodě. Šest plavidel se třemi hlídkovými letouny na palubě bude doprovázet obchodní a humanitární konvoje a operace bude trvat nejméně rok. Půjde o první obrannou misi EU, jíž bude velet Brit - admirál Phillip Jones. Mise má mandát i od OSN, základnu a řídící centrum bude mít v Northwoodu, který leží severně od Londýna.

EU dala operaci zelenou začátkem listopadu, dnes ministři zahraničí schválili podmínky, při nichž bude možné použít i síly. Zatím ale není jasné, jaký bude osud případných zajatých pirátů. Podle německého ministra zahraničních věcí Franka-Waltera Steinmeiera by se mohli předávat třetím zemím, které proti nim mohou a budou ochotny zahájit soudní řízení.

Suchozemské Česko ani Slovensko se akce neúčastní, operace ale má jejich podporu. 

Somálští piráti letos napadli stovku lodí, v Adenském zálivu už proto manévrují třeba plavidla NATO, USA, Indie, Malajsie a Ruska. Proti pirátům ale většinou nezasahují, aby neohrozily zdraví a životy rukojmích. V rukou pirátů nadále zůstává například saúdskoarabský tanker Sirius Star a jeho posádka, stejně jako ukrajinská loď Faina s nákladem tanků.

Vedle boje proti somálským pirátům byla dnes na programu jednání i situace v Zimbabwe a v Kongu. Ministři zahraničí členských zemí se dohodli na tom, že na seznam zimbabwských představitelů, kterým je zakázáno cestovat do zemí EU, přibude dalších 11 jmen. Naproti tomu na vyslání evropských vojáků do Konga se diplomaté nedohodli. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun před nedávnem požádal EU, aby svými 3000 vojáky vyztužila na dobu šesti měsíců misi OSN v Kongu. Iniciativa však ztroskotala na odporu některých členských zemí EU, zejména Německa a Británie.