Dnešek je světovým dnem malárie

Dodoma - Organizace spojených národů chce zastavit zabijáka, kvůli kterému zemřou až tři milióny lidí ročně. Dnešek proto poprvé vyhlásila světovým dnem boje proti malárii. Nemoc řádí hlavně v tropech a nejčastěji jí podléhají malé děti. Většina typů malárie je přitom poměrně dobře léčitelná.

Jusilim je dvacet let. Z rodného Konga utekla před občanskou válkou. V uprchlickém táboře v Tanzanii ji ale dohnalo jiné smrtelné nebezpečí. Trpí jednou z nejtěžších forem malárie a to už potřetí za poslední rok. „Nemůžu vstát. Je mi pořád špatně. Mám horečku a strašně mě bolí břicho,“ popisuje své potíže Jusilim.

Malárií se každý rok nakazí více než půl miliardy lidí. Až tři milióny z nich nepřežijí. V devadesáti procentech umírají lidé v Africe. Každých třicet sekund nemoc někde ve světě zabije jedno dítě. Mnoha smrtelným případům se přitom dá předejít.

Lidé si však musejí uvědomit, že proti malárii existují preventivní opatření a že se dá léčit. Stačí jen dát jim správné informace.

Malárii přenášejí komáři. Bezpečnou ochranu před nemocí zaručují moskytiéry napuštěné sprejem proti hmyzu. Univerzální preventivní očkování sice neexistuje, ale k dostání jsou levné a účinné léky pro léčbu malárie. V chudých rozvojových zemích je ale všeho nedostatek. Chybí i lékaři a zdravotní sestry. Lidé v krizových oblastech si mnohdy musí pomoct sami.

Každá vesnice vybrala jednoho člověka, který skladuje a rozdává léky i sítě proti komárům. Podle OSN jsou projekty, do kterých se zapojili místní lidé nejefektivnější. I díky nim se pomalu daří počty obětí snižovat. Spojené národy teď chtějí víc investovat do výzkumu nemoci a vývoje zatím neobjevené vakcíny.