DNA odemyká krvavé tajemství Bostonského škrtiče po půlstoletí

Washington – Po téměř 50 letech od série vražd žen v Bostonu, jejichž pachateli se přezdívalo Bostonský škrtič, oznámili vyšetřovatelé první propojení mezi devatenáctiletou obětí a hlavním podezřelým v celém případu Albertem DeSalvou. Testy DNA totiž prokázaly „příbuzenskou shodu“ mezi již zesnulým DeSalvou a genetickým materiálem nalezeným na těle dívky, která byla v lednu 1964 nalezena uškrcená ve svém bostonském bytě.

DNA odebrali vyšetřovatelé DeSalvovu synovci, jehož genetický materiál získali tajně z vyhozené láhve s vodou, ze které předtím pil. Taková shoda údajně umožňuje vyloučit 99,9 procenta mužské populace, ani to však nedostačuje k úplné jistotě. Proto úřady v nadcházejících dnech vyjmou DeSalvovo tělo z hrobu, aby výsledky analýzy potvrdily.

DeSalvovi příbuzné sledování jeho synovce rozzlobilo, jejich advokátka zdůraznila, že výsledek není stoprocentní a nechává stále prostor pro pochybnosti. Dodala, že testy ukázaly na těle oběti i přítomnost mužského genetického materiálu, který DeSalvovi nepatří.

DeSalvo své přiznání odvolal, pak ho ve vězení zabili

Dívka byla dlouho považována za poslední oběť takzvaného Bostonského škrtiče, který sexuálními útoky a vraždami žen v letech 1962 a 1964 terorizoval bostonský region. DeSalvo se sice k 11 vraždám připisovaným Bostonskému škrtičovi přiznal, nikdy z nich ale nebyl shledán vinným. Doživotí dostal za řadu ozbrojených loupeží a sexuálních útoků. Než byl otec od rodiny a někdejší vojenský veterán v roce 1973 ve vězení ubodán, vzal své doznání zpět.

Podle zpravodajského serveru BBC představuje „příbuzenská“ shoda první pádný důkaz, že byl DeSalvo Bostonský škrtič.