Dá se směšovat politika a sport?

Kyjev –  Šéf České fotbalové asociace Miroslav Pelta varuje, aby se nesměšovala politika se sportem. Nad ukrajinskou částí fotbalového eura se přitom kvůli vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové vznáší hrozba politického bojkotu. Západní politici navíc postupně ruší návštěvy Ukrajiny a zvažují, že nepojedou ani na evropský šampionát.

„Musím se postavit za to, že politiku a sport nelze směšovat. Abychom se nestali rukojmími politiky,“ varuje Pelta. „Je to věc politických garnitur a doufám, že se to do začátku mistrovství Evropy vyjasní,“ řekl v rozhovoru pro Události k hrozbě bojkotu fotbalového šampionátu. 

Pro blokádu Eura 2012 se ozývají hlasy z Německa. Politický bojkot nevyloučil třeba český premiér Petr Nečas, pokud se podle něj situace s Tymošenkovou nezmění. „Nabízí se jako legitimní otázka, zda se účastnit z pozice premiéra a členů vlády fotbalového mistrovství,“ uvedl Nečas. 

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn ale varuje: „Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky.“ 

Kdo nepřijede na jaltský summit
Zdroj: ČT24

Proti směšování politiky se sportem se vyjádřil i generální sekretář FAČR Rudolf Řepka: „Politici na to mají právo, ale v tomto směru bych řekl, že fotbal je apolitický a my jsme rádi, že se Eura budeme účastnit, a těšíme se na něj spolu s fanoušky.“ 

Jenže už minulost ukázala, že politika poznamenala několik významných sportovních akcí. Dokonce i bývalý český a československý fotbalový reprezentant Pavel Kuka je toho názoru, že „politika a sport historicky se od sebe nedají oddělit, jak ukázaly olympijské hry a bojkoty jiných sportovních akcí“.

Politický bojkot sportovních akcí

1976 - Montreal opustili zástupci 24 zemí kvůli apartheidu v Jihoafrické republice.

1980 - Letní olympiády v Moskvě se nezúčastnily Spojené státy a dalších 64 zemí na protest proti sovětské invazi do Afghánistánu.

1984 - Na olympijské hry do Los Angeles nedorazili reprezentanti 14 zemí východního bloku - oficiálně kvůli obavám o bezpečnost. O jedinečnou šanci na medaili tehdy přišli i českoslovenští atleti.

2008 - Světoví politici chtěli ignorovat hry v Pekingu. Nelíbilo se jim čínské potlačování protestů v Tibetu. Němečtí politici zůstali doma, americký i francouzský prezident ale na zahájení dorazili.

Události o vývoji kolem vězněné Julije Tymošenkové (zdroj: ČT24)