CNN zveřejnila drastické záběry po chemickém útoku v Sýrii

New York – Lidé zvracející v křečích, děti postižené nervovým plynem nebo mrtvá těla srovnaná na podlaze – tyto kruté záběry pocházející z bezprostřední blízkosti po srpnovém chemickém útoku na Damašek odvysílala minulý týden americká stanice CNN. Americký ministr zahraničí John Kerry přiznal, že sdílením videa chce americká vláda přesvědčit občany a Kongres o nutnosti vojenského zásahu proti syrskému režimu.

Kerry po setkání se zástupci Ligy arabských států v Paříži podotkl, že je z videí jasné, že „útok není něčím, co mohou Američané ignorovat“ a že jím byla překročena nejzazší mez pro celý svět. Podle Kerryho je důležité, aby Američané záběry viděli a uvědomili si to.

Třináct záznamů promítli minulý týden američtí zpravodajci na uzavřeném zasedání členům senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb. CNN prezentovala obrazy jako autentické.

  • Na záběrech jsou zachyceni muži a děti postižené nervovým plynem, jejichž těla se zmítají v křečích. Některým z nich se podle záznamu pokouší záchranáři poskytnout pomoc masážemi srdce či kyslíkovými maskami, jiné záběry však posléze na podlaze ukazují vyrovnaná dětská těla, kterým již nebylo pomoci. 

Události se odehrály v důsledku chemického útoku na předměstí Damašku, který se uskutečnil letos 21. srpna. Důkazy o jeho původci zatím nejsou, viníka nijak neprozradily ani ony pořízené záznamy. Nejsou to sice první obrázky, které byly v této souvislosti na internetu zveřejněny, avšak až za výše zmíněnými si CNN stojí jako za pravými. 

Americká vláda se s Bílým domem prostřednictvím videa snaží získat větší podporu široké veřejnosti pro ozbrojený útok v Sýrii. Proti zásahu je zatím každý pátý Američan, před Bílým domem probíhají také demonstrace. „Samotný fakt, že Asad použil chemické zbraně proti vlastním lidem, a já nevěřím, že to udělal, není dostatečný důvod k tomu zabíjet další lidi,“ prohlásila jedna z účastnic.

V pondělí večer místního času (v noci na úterý SELČ) má prezident Barack Obama poskytnout rozhovor hned několika televizním stanicím, o den později promluví k národu.

The Sunday Times: Otrávení byli dopraveni do Británie

Britský list The Sunday Times oznámil s odvoláním na informace syrských exilových kruhů v Londýně, že do Británie bylo k vyšetření tajně dopraveno několik lidí, kteří se minulý měsíc na východě Damašku otrávili při chemickém útoku. Při testech tří osob prý byly zjištěny stopy smrtícího sarinu.

Známky přítomnosti sarinu v těle obětí podle britského listu poskytly Londýnu důkazy o tom, že na předměstí syrského hlavního města skutečně použita otravná látka. Britská vláda důkazů hodlá použít na podporu svých argumentů pro ozbrojený úder proti armádě Bašára Asada.

O důkazech o použití sarinu hovořil britský premiér David Cameron koncem minulého týdne na vrcholné schůzce skupiny G20 v ruském Petrohradu. Británie shodně s Bílým domem tvrdí, že útok si vyžádal životy víc než 1400 lidí.

Podle listu The Daily Mail je stav zhruba tří Syřanů dopravených do Británie stabilní, v péči britských lékařů zůstanou až do uzdravení. Ministerstvo zahraničí Spojeného království odmítlo zprávu o jejich pobytu v Londýně potvrdit.

Britský parlament se při hlasování koncem srpna vyslovil proti účasti země na případném trestném úderu proti syrské armádě, která by podle Bílého domu měla chemický útok na svědomí. Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnil list The Sunday Telegraph, ozbrojenou akci schvaluje jen pětina Britů.

Asad útok popírá

Syrský prezident Bašár Asad popřel, že stojí za použitím chemických zbraní. Důkazy použití chemických zbraní navíc nejsou přesvědčivé, řekl Asad v rozhovoru s americkým novinářem Charliem Rosem. Naznačil, že v případě amerického vojenského útoku na Sýrii podniknou její spojenci odvetu.

  • „Neexistují důkazy, že bych použil proti vlastnímu lidu chemické zbraně,“ prohlásil podle televize CBS Asad v rozhovoru s Rosem. Celý rozhovor odvysílá CBS a veřejná televize PBS v pondělí.

The Los Angeles Times zatím potvrdil dřívější zprávy amerických médií, že seznam původně zhruba 50 cílů amerického úderu se postupně rozšiřuje. Plánovači Pentagonu nyní zvažují, jaké zbraně do útoku nasadit - kromě raket Tomahawk odpálených z lodí ve Středozemním moři to mohou být i bombardéry a svazek amerických lodí operujících v Rudém moři.

„Po každém úderu bude následovat vyhodnocení, útoků bude několik. Všechno se odehraje během 72 hodin s jasným náznakem, že je hotovo,“ řekl listu armádní zdroj obeznámený s přípravou útoku.