Čínské úřady před oslavami vzniku lidové republiky zatýkají aktivisty

Peking - V Pekingu vyšli o víkendu do ulic protestovat univerzitní studenti. Asi stovka se jich před sídlem oblastního policejního ředitelství dva dny za sebou dožadovala propuštění jednoho ze svých pedagogů, kterého podle nich úřady protiprávně zadržují. Dotyčný profesor Ting Siao-pching byl jedním z vůdců prodemokratického vystoupení studentů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu před dvaceti lety. Místní média ale o incidentu mlčí.

Pozornost víkendový protest u čínských médií nevyvolal, tisk o případu neinformuje. Čínská vláda totiž jen několik dní před oslavami 60. výročí vzniku Čínské lidové republiky chce udržet v ulicích klid. Zmíněný profesor byl proto s největší pravděpodobností zadržen stejně jako další desítky disidentů a aktivistů v celé zemi. 

Státní orgány zatýkají všechny, kdo by mohl oslavy ohrozit. Zadržené aktivisty odvezou mimo Peking, aby nedělali žádné problémy. Bezpečnostní opatření před oslavami 60. výročí vzniku Čínské lidové republiky jsou obrovská. Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera překonají i ta před olympiádou. Peking je neprodyšně uzavřen. V ulicích hlídkují statisíce ozbrojených jednotek a přes 800 tisíc dobrovolníků.

Nátlak zaznamenali i zahraniční novináři. V Pekingu se nacvičoval slavnostní ceremoniál, ten byl ale zakázán natáčet. To zřejmě porušili japonští novináři. Ty následně napadli muži v civilních šatech. Útočníci novináře surově zbili a zničili jim natočený materiál. Nikdo samozřejmě ale neví, kdo za útokem skutečně stojí, poznamenal Tomáš Etzler. Zahraniční novináři nebudou smět v průběhu tří dnů, kdy oslavy vyvrcholí, vůbec natáčet, restrikce se zřejmě uvolní až po 2. říjnu.