Čínská mládež vzhlíží k USA a svou kulturu zapomíná

Peking – Mladí Číňané dnes preferují americkou kulturu na úkor té vlastní. Pro čínskou mládež je snem účastnit se studií na jedné z mnoha univerzit ve Spojených státech a ve volném čase holdují americkému životnímu stylu. Fastfoody známých značek zažívají v posledních letech boom po celé Číně a naopak zájem o tradiční kulturu u mladých lidí klesá. A pokud mají Číňané ambice rozjet zářivou kariéru ve své zemi, nemohou se obejít bez dokonalé znalosti angličtiny.

Rock, fastfoody, basketbal a angličtina. To vše dnes tvoří kulturní základ mladých Číňanů. Většina z nich by podle svých slov ráda odešla do země bez diktátorské vlády, která ctí svobodu projevu. A tou zemí jsou pro ně Spojené státy. „V Číně člověk nemůže být opravdu divoký. Já mohu být divoký tak akorát na pódiu, ale ne ve skutečném životě,“ dodal zpěvák Ricky, který si plní svůj sen rockového zpěváka alespoň v pekingských barech.

Ricky, zpěvák:

"Většina zdejších lidí z Ameriky něco kopíruje. Kolikrát si to nechtějí ani připustit, ale dělají to. A to je pro nás dobré. Kdybychom vyráběli jen čínské věci, byla by to nuda. Mám rád všechno, co je americké.

Profesor literatury na Pekingské univerzitě Wang Jüečchuan na vlastní oči sleduje, jak se čínská mládež od vlastní kultury odvrací a vyhledává raději americký nebo všeobecně západní životní styl. To připisuje následkům čínské kulturní revoluce z 60. let 20. století, která podle něj čínské tradice zničila. „V Koreji a Japonsku je také vidět západní vliv, ale to je jiné, oni si zachovali i vlastní kultury. Číňané hledají nový směr, proto si tolik oblíbili americký životní styl. Jejich vlastní kultura byla kritizována. Buddhovi byla uříznuta hlava. Během kulturní revoluce jsme přišli o kořeny,“ domnívá se profesor.

Číňané chtějí vyjet za studiem do USA

Až 90 procent mladých Číňanů považuje za cestu k bohatství právě studium v cizině. Hitem jsou hlavně Spojené státy, kde si Číňané chtějí vyzkoušet i americký životní styl. Někteří z nich by rádi ochutnali především sportovní stránku amerického univerzitního života. „Atmosféra při zápasech v Číně není nic moc. V USA je to jako karneval. Hraju zápasy v Číně, ale přál bych si na hřišti zažít skutečný pocit euforie. A to je možné jen v USA,“ míní hráč basketbalu Čcheng Čch.

Čchen Čch’, student:

"Zkusím všechno, aby se sen studovat v USA stal skutečností. Miluji Hollywood, Disneyland a NBA. Chci poznat celou americkou kulturu. Číňan se ale nemůže stát opravdovým Američanem, člověk by si měl asi také ponechat něco ze své kultury.

Na univerzitách je stále důležitější také výuka angličtiny. Kdo ji neovládá dobře, není mnohde puštěn k závěrečným zkouškám. Neopomenutelná ale zůstává i výuka komunistických ideologií, jakými je povinný předmět marxismus, leninismus a maoismus. Tyto myšlenky do budoucna nic nepřinesou, říkají sami studenti. „Když se děti zajímají o cizí kulturu, můžou si vše zjistit na internetu. O čínské kultuře už se moc neučí. Proto je zahraniční vliv tak silný,“ podotýká matka jednoho ze studentů.

Americký sen čínské mládeže (zdroj: ČT24)

Americký vliv je v čínských velkoměstech vidět na každém kroku. Zájem mladých Číňanů o Spojené státy tak pochopitelně využívají americké podniky. Například restaurace rychlého občerstvení Kentucky Fried Chicken otevře v Číně každý den a nová restaurace McDonalds potom každý druhý den. Čínská vláda plánuje proti amerikanizaci společnosti protiútok. Jako první mají zmizet anglické výrazy, které budou ve státních médiích podle úřadu propagandy zakázány. S tím nesouhlasí profesor Jüečchuan. „To je přehnaná reakce. Kulturní vývoj není možné vrátit zpět. Měli bychom přijmout nové věci a výrazy, ale přitom neztratit sami sebe. Čína musí najít rovnováhu,“ uzavřel.