Čína odsunula před summitem G20 miliony lidí. Zavřela továrny, zakázala prádlo na balkonech

Čína se připravuje na summit největších ekonomik světa G20. Úřady už poslaly pryč dva miliony obyvatel města Chang-džou a zatkly desítky disidentů. Policie je doslova všude. „Je to, jako bychom vstoupili do války,“ popsal situaci místní zaměstnanec internetové společnosti. Summit začíná už v neděli.

Továrny stovky kilometrů od summitu musely přerušit činnost

Čína se chce opět předvést jako světová velmoc, nejdůležitější událost roku proto nesmí pokazit ani mráček. Úřady na dvanáct dnů zavírají továrny až 300 kilometrů kolem Chang-džou, aby se zbavily všudypřítomného smogu, což se nezamlouvá tchajwanským investorům.

„Mnoho továren jako ta naše je zavřených a přijde o spoustu peněz,“ řekla AFP padesátnice, která vyrábí ponožky v nedalekém městě Ta-tchang. Dokonce i v asi 200 kilometrů vzdálené Šanghaji bylo zavřeno 255 továren.

Bezpečnostní opatření jsou přísnější než před pekingskou olympiádou. Uniformovaní policisté hlídkují v každé ulici. „Policie kontroluje identifikační průkazy lidí v metru, v autobusech i v ulicích. Ze vzduchu hlídkují vrtulníky, jejich hučení je slyšet po celý den. Je to, jako bychom vstoupili do války,“ popsal situaci místní zaměstnanec internetové společnosti.

Žádné ohňostroje ani prádlo na balkonech

Stánky s jídlem zmizely měsíc předem, veřejné obrazovky zhasínají. Zavírají kavárny i místa pro veřejná shromáždění včetně kostelů, které už tak fungují v poloilegalitě. Plakáty rozmístěné po městě nabádají obyvatele, aby „podporovali summit G20“ a „chovali se civilizovaně“. Zakázáno je pořádat ohňostroje, či dokonce věšet prádlo na balkoně. Za to hrozí pokuta až 150 dolarů.

Aktivisty bojující za občanská práva sbírá tajná policie a odváží na neznámá místa. Organizace pro lidská práva uvedly, že úřady zadržely desítky disidentů. „Vím o více než stovce případů osob zadržených kvůli summitu,“ prohlásil Chuang Čchi, který spravuje internetovou stránku věnovanou protestním akcím v Číně.

Zaměstnance donutili odjet na dovolenou

Více než dva miliony obyvatel z devítimilionové populace Chang-čou podle předpokladů nebudou v době summitu ve městě. Před velkými akcemi obvykle odjíždějí na nucené výlety - třeba za terakotovou armádou. Občané dostávají kupóny na turistické atrakce a okolní provincie odpouštějí vstupné.

Řada ze statisíců migrujících dělníků, kteří si vydělávají prací na stavbách či v malých podnicích ve městě, již údajně odcestovala. „Většina odjela domů. Pokud zaměstnavatel nepřeruší provoz, může dostat pokutu, nebo může být dokonce zatčen,“ řekl agentuře AFP Chou, který rovněž zavřel na příští dny svůj malý obchod, stejně jako má zavřeno většina restaurací v jeho okolí.

Čína se chce na summitu G20 prezentovat jako světová velmoc (zdroj: ČT24)

Některé hotely v Chuang-čou sdělily, že dostaly příkaz neubytovávat po čas summitu hosty z Tchaj-wanu, Hongkongu a neklidné čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou obývá muslimská menšina Ujgurů.

Summit chce oslnit dokonalou organizací. Komunikační schopnosti Číňanů má vylepšit příručka anglické konverzace, která základní fráze foneticky přepisuje do čínských znaků. Podle mnohých zní „čingliš“ přitom spíš jako řeč z jiné galaxie.