Čína a USA si notují: Denuklearizace Korejského poloostrova je nutností

Peking - Čínský ministr zahraničí vyzval k míru, dialogu a odstranění jaderných zbraní na Korejském poloostrově. S Wang Iem souhlasí americký ministr zahraničí John Kerry, který je v Číně na první návštěvě. Hlavním tématem jednání byla právě korejská krize. Oba státy se zavázaly v této otázce více spolupracovat. Ministr zahraničí USA řekl, že se nechce „zacyklit ve výhrůžkách“. Kerry rovněž prohlásil, že „doba je kritická“. Šéf americké diplomacie v této souvislosti poukázal konkrétně na krizi kolem KLDR, na Írán a jaderné zbraně, Sýrii a Blízký východ. Severní Korea mezitím oznámila zřízení ministerstva pro jadernou energii.

Kerry přijel na svou první návštěvu Číny ve funkci ministra zahraničí s cílem přesvědčit Peking, aby vyvinul větší tlak na Pchjongjang ve snaze přimět ho ke zmírnění jeho bojové rétoriky a případně i k návratu k jaderným jednáním. Severokorejská televize podle agentury Reuters nepřinesla o Kerryho návštěvě v Číně ani zmínku. Většinu svých zpráv věnovala přípravám na pondělní oslavy výročního dne narození zakladatele státu Kim Ir-sena.

Kerry se sešel s nejvyšším představitelem čínské diplomacie Jang Ťie-Čchem, jemu podřízeným ministrem zahraničí Wang Iem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Kerryho protějšek Jang poté ujistil, že jeho země je odhodlána pracovat na proměně Korejského poloostrova v bezjadernou oblast. Zdůraznil, že podle Pekingu je nejlepší snažit se situaci vyřešit „pokojně, cestou dialogu“, nikoliv konfrontací.

John Kerry na návštěvě Číny
Zdroj: ČT24/ISIFA

Jay Carney, mluvčí Bílého domu:

„Severní Korea zatím neprokázala schopnost odpálit raketu osazenou nukleární hlavicí. Pokračujeme v pozorném sledování jejích programů a znovu zemi důrazně vyzýváme, aby dostála svých mezinárodních závazků.“

Podle analytiků se ale Severní Korea ozbrojený konflikt rozpoutat nechystá, nýbrž připravuje se spíše na test rakety středního doletu. Kerry i přesto v pátek v Soulu severokorejské výhrůžky jadernou válkou razantně odmítl a prohlásil, že Spojené státy a Jižní Korea nepřijmou KLDR jako jadernou velmoc. Rovněž slíbil, že Washington v případě nutnosti bude své spojence v regionu bránit.

Situaci sleduje i Moskva a Paříž

Zklidnit napětí v regionu chce i Moskva, řekl ve Švýcarsku ministr zahraničí Sergej Lavrov. Stojí o obnovu šestistranných jednání. Rusko už dřív prohlásilo, že ve vztahu s komunistickým režimem preferuje tichou a neveřejnou diplomacii.

Sergej Lavrov
Zdroj: ISIFA/EPA/MARKKU OJALA

„Jakákoliv provokace nebo zvýšení napětí nebude mít naši podporu - naopak, bude ostře odsouzeno. Touto rétorikou nemůže Severní Korea nic získat,“ prohlásil rovněž francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius na návštěvě Pekingu, kde vedl rozhovory na půdě francouzské ambasády.