Chávez si v Benátkách užíval roli filmové hvězdy

Benátky - Na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách měl premiéru dokumentární film South of the Border o kontroverzním venezuelském prezidentovi Hugo Chávezovi. Cílem režiséra Olivera Stonea bylo odolat útokům amerických médií proti Chávezovi a ukázat velké změny v Latinské Americe v posledních letech. Na premiéru Chávez dokonce osobně přijel, před jeho příletem byla ve městě přijata mimořádná bezpečnostní opatření.

Film se v Benátkách uváděl mimo soutěž a na závěr sklidil velký potlesk publika. Společné vystoupení Cháveze a Stonea vítal potlesk, ale také pískot. Chávez se choval jako skutečná filmová hvězda, rozdával autogramy, nechal se fotografovat a trpělivě odpovídal na otázky novinářů.

Režisér snímků JFK, Narozen 4. července, Četa nebo Nixon chtěl novým filmem naznačit, že nehledě na Chávezův populismus prožívá Venezuela řadu zásadních společenských změn, stejně jako mnoho dalších latinskoamerických zemí. Jistý odklon od USA tak není jen obyčejným výstřelkem antiamerikanismu, ale součástí procesu historické emancipace latinskoamerických zemí.

Chávez se začátkem 90. let neúspěšně pokusil zmocnit se vlády vojenským pučem, v roce 1998 byl zvolen prezidentem. Vyznačuje se ostrou protiamerickou rétorikou a na domácí scéně směsí vypjatého populismu a autoritářství. Jeho režim zatím funguje díky příjmům z ropy.