Čeští potápěči likvidují nevybuchlé miny v Bosně. Stará munice tam zabíjí i dvacet let po válce

Půl milionu obyvatel Bosny a Hercegoviny stále ohrožují nevybuchlé miny. A to i dvacet let po občanské válce. Od jejího konce zabily miny přes šest stovek lidí včetně dětí. S likvidací starých výbušnin pomáhají v zemi i čeští policejní potápěči. Natáčel s nimi Karel Rožánek.

Členové české mise už v bosenských řekách a jezerech našli skoro šest tun nevybuchlé munice. „Bohužel ve většině případů jde o munici, která je vystřelená, odjištěná a extrémně nebezpečná“, podotýká velitel expertní policejní mise Lubomír Znojil.

„Munice je velmi poškozená. Ale stále funguje, takže je stále nebezpečná pro lidi, kteří s ní manipulují“, dodává vedoucí pyrotechnického týmu Bosny a Hercegoviny Smajl Hrnica. Právě on má na starosti likvidaci nalezeného materiálu na speciální střelnici v Bihači. Kvůli velkému nebezpečí se ale munice často ničí přímo v terénu.

Každý potápěč musí být stoprocentně zdravý, a proto musí před i po výstupu z vody na lékařskou prohlídku. „Jakmile se vám něco nezdá, do vody nesmí“, potvrzuje zdravotnice expertní policejní mise Jitka Fikarová. „Nebo se domlouváme, jestli tam je nějaké omezení, třeba co se týká hloubky“, dodává.

Události: Čeští potápěči likvidují nevybuchlé miny v Bosně (zdroj: ČT24)

Kromě Čechů nikdo v Bosně od min vodní toky nečistí. Několik let už proto zaučují místní potápěče. „Naučili nás vnímat vodu jako nové prostředí, jak se ve vodě chovat, jak v ní dávat pozor nejenom na sebe, ale i na kolegy“, říká velitel potápěčského týmu Civilní obrany Bosny a Hercegoviny Suad Baljak.

V Bosně je stále přes tisíc kilometrů čtverečních minových polí. Jde o území dvakrát větší než je rozloha Prahy. Oficiálně jsou polí asi dva tisíce, těch neoznačených je ale zhruba dvojnásobek. Většina je v místech, kde byly frontové linie.

Celá země má být podle plánu úplně vyčištěná od nevybuchlé munice v roce 2024. Místní pyrotechnici tomu příliš nevěří. Podle nich to potrvá ještě mnohem déle.