Britská předvolební debata přinesla střety o ekonomiku a imigraci

Londýn - Britský premiér Gordon Brown, předák opozičních konzervativců David Cameron a liberální demokrat Nick Clegg se ve čtvrtek v závěrečné televizní debatě před volbami střetli v řadě ekonomických otázek - od zdanění bankovního sektoru přes euro po rozpočtové škrty. V zatím nejútočnější diskuzi, kterou podle prvních reakcí diváků vyhrál Cameron, se neshodli ani na řešení problému imigrace. Čtvrteční diskuze v Birminghamu byla třetí a závěrečnou debatou před parlamentními volbami 6. května.

Debata byla věnována především ekonomice, ale premiér Brown se před ní dostal pod mimořádný tlak kvůli středečnímu incidentu, kdy v nestřeženém okamžiku označil voličku znepokojenou vysokou imigrací za „bigotní ženu“.

Brown se hned na úvod diskuze snažil celou záležitost zlehčit. „Tato práce s sebou nese mnohé a jak jste viděli včera (ve středu), nedělám vždy všechno správně. Ale vím, jak řídit ekonomiku v dobrých i špatných časech,“ prohlásil Brown, který je premiérem od roku 2007 a do té doby byl deset let ministrem financí.

Gordon Brown:

''Tato práce s sebou nese mnohé, nedělám vždy všechno správně. Ale vím, jak řídit ekonomiku v dobrých i špatných časech."

Nicméně podle prvních reakcí se Brownovi situaci zvrátit nepodařilo. Průzkum institutu YouGov ukázal, že Camerona za vítěze debaty považuje 41 procent lidí, Clegga 32 a Browna 25 procent. Podle ústavu ComRes si nejlépe vedl také Cameron (35 procent), za ním skončil těsně Clegg (33) a s odstupem Brown (26 procent).

Předcházející dvě televizní debaty pomohly liberálním demokratům, kteří byli do té doby outsidery. Průzkumy se od té doby shodovaly, že opoziční konzervativci sice nadále vedou, ale jen o pár procent před liberálními demokraty a labouristy. Všechny ankety ukazují na nebývalou situaci, kdy nikdo nebude mít nadpoloviční většinu poslanců a nejsilnější strana bude muset vytvořit menšinovou nebo koaliční vládu.

Nikdo nepřišel s konkrétními návrhy na omezování deficitu

Cameron zdůrazňoval, že konzervativci jsou jedinou stranou, která to myslí se snižováním rekordního rozpočtového deficitu vážně. Brown naopak varoval před škrty, které chtějí zavést toryové již letos, protože by podle něj ohrozily počínající ekonomické oživení. Žádný z účastníků debaty nepřišel s konkrétnějšími návrhy na omezování deficitu s výjimkou toho, že chtějí chránit výdaje do zdravotnictví, školství a na policii.

Cameron se vyslovil pro okamžité zavedení daně na banky, které byly příčinou ekonomické krize. Brown takovou daň podpořil ovšem s tím, že musí jít o celosvětovou akci, jinak znevýhodní britský finanční sektor. Clegg obvinil své rivaly, že jejich strany jsou obě příliš napojeny na londýnskou finanční čtvrť v City, a vyslovil se proti jakýmkoli odměnám zaměstnanců bank ve ztrátě.

Clegg chce přijmout euro

Cameron zase napadl Clegga za to, že chce přijmout euro a přislíbil, že konzervativní vláda nikdy evropskou měnu nepřijme. Clegg se bránil tím, že by o euru nechal vyhlásit referendum.

I dnešní debata se dlouho točila kolem imigrace, která je po ekonomice pro voliče nejžhavějším tématem a opět se dostala do popředí po Brownově „přeřeknutí“. Všichni tři politici přistupovali k imigraci jako k problému a zdůrazňovali své návrhy na její omezení.

Cameronovi vadí přistěhovalci, chce zavést kvóty

Cameron zdůrazňoval, že za vlády labouristů od roku 1997 bylo přistěhovalectví příliš vysoké. Vláda odhadovala, že přijde 13 000 Poláků a nakonec jich byl asi milion, prohlásil a zopakoval, že zavede limit na počty přistěhovalců mimo EU. Neuvedl však o kolik, ani jak chce limit prosazovat.

Napadl však Clegga za to, že chce zavést částečnou amnestii pro ilegální přistěhovalce. Odmítl návrh konzervativců na početní limity za trik, protože 80 procent přistěhovalců pochází ze zemí Evropské unie, a s tím žádná britská vláda nemůže nic dělat. Clegg s Cameronem ve shodě kritizovali labouristy za to, že prý zavedli do imigračního systému zmatek.

Brown na závěr diskuze varoval před ekonomickými záměry toryů i liberálních demokratů. Podle něj jsou „věci příliš vážné na to, aby byly ponechány těmto dvěma lidem. Nejsou připraveni na vládu,“ řekl o svých rivalech.

Clegg se snažil vyznít optimisticky a vyzval voliče, aby se nebáli hlasovat pro „něco opravdu jiného“. Cameron se snažil prezentovat konzervativce jako jedinou stranu autentické změny a řekl, že hlas pro labouristy znamená „stále to samé“ a pro liberální demokraty „nejistotu“.

Gordon Brown
Zdroj: ČT24/ČTK/AP