Britská legendární plachetnice Cutty Sark povstala z popela

Londýn - Když před pěti lety hořelo na legendární lodi Cutty Sark, považovali to Britové za národní tragédii. Teď je slavný trojstěžník zpět v doku a přivítat ho přišli i členové královské rodiny. Rekonstrukce 143 let staré lodi stála v přepočtu přes 1,5 miliardy korun.

Trojstěžník, který v greenwichských docích poničil v roce 2007 požár, povstal z popela. Podle restaurátorů naštěstí shořely hlavně neoriginální části a oprava dovolila obnovit loď v původním lesku. „Když k tomu došlo, přišli jsme jen o málo materiálu z původní lodi. Spodní paluba pocházela z padesátých let a střední obnovili ve dvacátých letech,“ vysvětluje Richard Doughty z nadace Cutty Sark. 

Cutty Sark
Zdroj: Getty Images/Rischgitz/Stringer

Cutty Sark

…její název v překladu znamená Krátká košilka, říká se jí také Královna oceánů. Byla postavená v roce 1869. Jméno lodi je vlastně přezdívka čarodějnice ze známé britské básně. „Ano, inspirací pro jméno lodi byla tato báseň. Její majitel John Willis byl Skot a tak není překvapivé, že svou oblíbenou loď pojmenoval po básni Roberta Burnse,“ říká kurátorka expozice o legendární lodi Jessica Lewisová.

Je to jeden z posledních čajových kliprů. Plachetnice byla ve své době nejrychlejší, překonala několik rekordů. Samotná loď už šedesát let moře nebrázdí. Naposledy sloužila pro výcvik kadetů námořnictva za druhé světové války. 

Letos se opět otevírá veřejnosti. Jenže loď už nepluje na vodě. Plachetnice je umístěná v podstatě ve vzduchu, asi tři metry nad zemí ji drží sloupy a skleněný plášť. Pod lodí vzniklo muzeum.  

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)