Británie chce po odchodu z EU méně imigrantů, lákat bude kvalifikované přistěhovalce

Británie se bude po odchodu z EU snažit přilákat vysoce kvalifikované cizince, celkový počet přistěhovalců chce ale snížit. Ve vysílání televize Sky News to řekl britský ministr obrany Michael Fallon. Média a politici ovšem znepokojeně reagují na způsob, jakým toho chce britská vláda docílit. Chystané kroky vlády v úterý osvětlil uniklý dokument ministerstva vnitra, který získal deník The Guardian. Zpravodajská stanice BBC informovala o obsaženém záměru ztížit firmám zaměstnávání občanů zemí EU.

„Ještě letos přijdeme s konkrétními návrhy,“ řekl Fallon Sky News. „Je potřeba najít určitou rovnováhu. Chceme k nám přilákat vysoce kvalifikované lidi, kteří sem chtějí přijít a přispět k rozvoji naší společnosti, nikoli jim zavírat dveře,“ vysvětloval.

Britskou imigrační politiku po vystoupení v roce 2019 nastiňuje uniklý plán ministerstva vnitra datovaný letošním srpnem. „Jednoduše řečeno to znamená, že migrace, aby byla považována za přínos pro zemi jako celek, musí prospívat nejen samotným přistěhovalcům, ale také zlepšovat životy původního obyvatelstva,“ píše se v 82stránkovém dokumentu, který zatím neschválili ministři.

Jeden z opozičních politiků podle agentury Reuters chystaná opatření klasifikoval jako „jednoduše krutá“ a některé britské firmy je považují za alarmující. Podle BBC Londýn zamýšlí po brexitu na pracovním trhu zvýhodňovat své občany oproti osobám z EU, mezi nimiž žije v Británii také 40 tisíc Čechů. Firmy by musely zaměstnávat domácí pracovníky, pokud by neprokázaly „ekonomickou potřebu“ zaměstnat občana EU. Za zaměstnávání nekvalifikovaných cizinců by pak mohl přijít finanční postih.

Jako „návod na udušení londýnské ekonomiky“ označil záměr ministerstva vnitra starosta britské metropole Sadiq Khan. „Do takhle zoufalé situace už se dostala britská vláda,“ zněl titulek německého deníku Die Welt. BBC zase citovala podnikatelská sdružení, která prý uvedla, že „náhlé“ změny by mohly způsobit „masivní narušení“ systému.

Pro cizince žijící v Británii bude například po brexitu obtížnější dostat do země své rodinné příslušníky. „Ministerstvo vnitra chce rozšířit omezení a proměnit tisíce dalších (rodin) v tzv. skypeové rodiny,“ napsal The Guardian.

Méně kvalifikovanou pracovní sílu chce vláda odfiltrovat tak, že tyto osoby dostanou povolení k pobytu nanejvýš na dva roky, zatímco osobám z „vysoce odborných profesí“ povolí zůstat déle, případně se usadit natrvalo.

Za „správnou cestu“ považuje plán protievropská strana UKIP. Opoziční labouristé pak nechtěli uniklý dokument příliš komentovat, neboť zatím „nejde o vládní politiku“. Podobně opatrný byl například italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi. Doufá však, že konečná opatření budou mírnější.

Volný pohyb osob přes britské hranice „ve své nynější podobě“ podle The Guardian skončí ihned po dni brexitu. „Zároveň musíme zajistit, aby byly firmy připraveny zvýšit trénink britských pracovníků. Postoj veřejnosti je jasný, nechtějí zastavení imigrace, ale chtějí, aby byla náležitě pod kontrolou,“ řekl dále Fallon. „Také chtějí mít jistotu, že prosadíme to, pro co hlasovali v referendu,“ dodal.

Mayová: Imigrace je dobrá, ale lidé chtějí regulaci

Premiérka Mayová v reakci na uniklý materiál uvedla, že migrace může ovlivnit životy lidí, zejména těch s nízkými příjmy. „Celkově vzato byla imigrace pro Británii dobrá, ale co lidé chtějí vidět, je její regulace. To chtějí vidět jakožto výsledek odchodu z Evropské unie,“ řekla Mayová v parlamentu v odpověď na otázku jednoho ze zákonodárců na přínosy imigrace pro britskou ekonomiku.

Dodala, že potřeba kontrolovat hranice plyne z dopadu, který může mít migrace na „lidi, přístup ke službám, infrastrukturu“. „Zejména však často dopadá na osoby na dolním konci příjmové stupnice,“ podotkla.

Britové se loni v červnu v referendu jen těsně vyslovili pro odchod z Evropské unie, pro tuto možnost hlasovalo 51,9 procenta voličů.