Bojovníci Islámského státu obsadili další ropné pole, obránce posílili Kurdové

Praha - Bojovníci Islámského státu údajně obsadili další ropné pole v syrské provincii Homs. Právě surovina, kterou takto získávají, je vedle výkupného zdrojem, ze kterého teroristům proudí zřejmě miliony dolarů denně. „Jen z výkupného by nemohli přežít,“ potvrdil arabista a islamolog Petr Pelikán. Džihádisti se také dál snaží dobýt severosyrské město Kobani. Na pomoc jeho obráncům už dorazili Kurdové z Iráku. „Od včerejšího večera je skupina Kurdů na místě, jsou vyzbrojeni protitankovými střelami, což by do značné míry mohlo postup Islámského státu zpomalit,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Posily z řad iráckých kurdských bojovníků, takzvaných pešmergů, dorazily do Kobani v pátek večer. Obráncům tohoto klíčového města mají pomáhat odrazit ofenzivu islamistů, která trvá již od poloviny září. Asi 150 bojovníků s sebou přivezlo i těžké zbraně.

Szántó: Motivací Islámského státu není jen náboženství

„Islamisté jakkoli tvrdí, že propagují cestu čistého a prapůvodního islámu tak, jak ho hlásal prorok Mohamed, zatím povraždili z drtivé většiny nejvíce muslimů: jak sunitů, tak i šíitů,“ vysvětlil Szántó. „Nelze tedy tvrdit, že jde o čistě náboženskou válku,“ dodal s tím, že například i boj proti sunitským Kurdům dokazuje, že v této válce nejde jen o náboženství. „Islámští extremisté bojují proti komukoli, kdo nestojí na jejich straně,“ uzavřel Szántó. „Nemají problém kohokoli, kdo islám interpretuje jinak, označit za heretiky,“ upozornil Pelikán.

Radikálové z hnutí Islámský stát obsadili v minulých měsících rozsáhlá území na severu Iráku a bojují také o západní provincii Anbár. Jejich ofenzivu se snaží odrazit irácká armáda, kurdské jednotky a také USA a jejich spojenci cílenými leteckými údery na pozice radikálů. V Iráku se k Washingtonu zatím přidaly Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Belgie a Kanada. Právě kanadské letouny provedly v neděli své vůbec první nálety na islamisty. Dvě stíhačky CF-18 prý útočily na cíle u města Fallúdža.

V Iráku poslali do ulic tisíce vojáků, mají zabránit útokům

Irácká vláda poslala do ulic Bagdádu a jeho okolí desítky tisíc policistů a vojáků. Bezpečnostní složky mají pohotovost kvůli nárůstu počtu útoků namířených proti šíitským poutníkům, kteří v těchto dnech slaví největší šíitský svátek ašúra. Mnohem více iráckých vojáků a policistů nyní hlídkuje jak v Bagdádu, tak i na silnici směřující do svatého města Karbalá, kam se ubírají šíitští poutníci. V úterý by se ve městě, které leží asi 90 kilometrů od metropole, měly shromáždit stovky tisíc lidí. Ašúra je svátkem, při němž si poutníci připomínají násilnou smrt proroka Husajna ze 7. století.

V neděli bombové útoky, ke kterým se přihlásili sunnitští radikálové z hnutí Islámský stát (IS), usmrtily přes 30 lidí. „Je tu mnohem větší nebezpečí než v uplynulých letech. Terorismus tu existoval vždycky, ale nikdy nedosáhl takové úrovně,“ citovala agentura AFP nejmenovaného policejního důstojníka.