Blízké setkání: Norskou a ruskou stíhačku dělilo pár metrů

Oslo – Dvacet metrů dělilo od sebe ruskou a norskou stíhačku – norská armáda zveřejnila záběry z kokpitu svého stroje F-16. K incidentu došlo v mezinárodním vzdušném prostoru. Dramatické video je zatím posledním důkazem stoupající aktivity ruského vojenského letectva v blízkosti západních zemí.

Ruskou a norskou stíhačku od sebe dělilo 20 metrů (zdroj: ČT24)

Rutinní let norské stíhačky skončil setkáním, při kterém mrazí v zádech. Jen několik metrů od norského stroje se objevil ruský mig. Podobné situace řeší piloti NATO stále častěji, byť obvykle ne v tak dramatické blízkosti. „Letadla NATO k nim v Baltském moři letos vzlétala více než stokrát, což je třikrát víc než celkový počet případů za loňský rok,“ upozornil šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Rusko podle Bruselu ohrožuje i civilní letadla

Stíhačky, bombardéry i tankovací letadla – ruské stroje testují připravenost aliančních prakticky všude – v Severním moři, Atlantickém oceánu, Černém moři i na Baltu. Akce jak vystřižené ze studené války podle NATO zvyšují riziko náhodného incidentu a také ohrožují civilní dopravu. „Ruské stíhačky ustavičně ignorují pravidla mezinárodního letectví,“ potvrzuje britský ministr obrany Michael Fallon.

„Je to špatná zpráva pro každého, kdo nasedne v Evropě do letadla. I proto šéf NATO Rusko vyzval, aby se chovalo zodpovědně. Ale ta poslední zpráva z Norska ukazuje, že to tak nedělá. Podle pozorovatelů je za tím jediné – Rusko nalilo do letectva peníze a teď může ukazovat svaly,“ přiblížil názor Bruselu zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Rusko naopak popírá, že by svými lety jakokoliv porušovalo mezinárodní dohody. „Moskva odmítá, že by mělo jít o provokativní lety. Stále trvá na tom, že je to dovoleno. Přiznává sice, že je jich víc než v loňském roce, ale zdůvodňuje to tím, že jde o součást leteckých cvičení,“ nastínil ruský postoj zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Napětí přitom roste i v mezinárodních vodách. Rusko poslalo své lodě k břehům Austrálie, když se tam nedávno konal summit skupiny G20. Krátce poté se několik válečných lodí Moskvy objevilo v Lamanšském průlivu.

Rusko opakovaně zdůraznilo, že vyšší aktivita jeho ozbrojených sil je v souladu s mezinárodními pravidly a zvyklostmi. Ze zvyšování napětí naopak obviňuje Severoatlantickou alianci.