Bilance eboly: Pět tisíc mrtvých, další tři dnes hlásí Mali

Bamako – Už přes pět tisíc lidí zabila v Západní Africe epidemie eboly a přes 14 tisíc lidí se virem nakazilo, hlásí Světová zdravotnická organizace (WHO). Další tři úmrtí dnes nečekaně oznámilo Mali, v Sieře Leone pak stávkuje víc než 400 zdravotnických pracovníků. Právě tam počet nakažených dál roste.

Nejnovější obětí eboly se stal v malijském hlavním městě Bamako přítel imáma z Guineje, který nemoci podlehl v pondělí. Třetí obětí je pětadvacetiletá zdravotnice, která pacienta ošetřovala. Přístupu do kliniky brání policejní kordony. Vláda této africké země po úterním úmrtí sestry ze soukromého pracoviště Clinique Pasteur v Bamaku ujistila, že byly podniknuty veškeré nezbytné kroky k identifikaci lidí, kteří se zdravotnicí přišli do styku.

U všech tří obětí bylo až dodatečně potvrzeno, že měli ebolu, a není jasné, proč klinika neměla od počátku u pacienta z Guineje podezření na tuto nemoc. Dnešní oznámení následuje jen den poté, co malijské úřady tvrdily, že v zemi nebyl po říjnovém úmrtí dvouleté holčičky zaznamenán žádný další případ nákazy ebolou.

Virem eboly, který způsobuje krvácivou horečku, se podle WHO v západní Africe nakazilo 14 098 lidí, z nichž 5160 nemoci podlehlo. Nejvíce postižené epidemií jsou Libérie, Sierra Leone a Guinea. Zatímco v Libérii se ale situace prý již uklidňuje, Sierra Leone podle WHO zaznamenala v posledním týdnu „prudký nárůst“ nových případů. Nakazilo se tam 421 lidí.

Stávkující sierraleonské zdravotní sestry, zřízenci a sanitáři žádají vyplacení rizikového příplatku 100 dolarů (asi 2200 Kč) týdně, který jim už dříve přislíbila vláda. Všech více než 400 lidí je zaměstnáno v nemocnici v Bandajumě nedaleko města Bo. Ta je přitom jediným zdravotnickým centrem bojujícím s ebolou na jihu země. Provozuje ji organizace Lékaři bez hranic, která již uvedla, že bude muset v případě delšího trvání stávky kliniku uzavřít. Bez péče by tam prý zůstalo až 60 pacientů.