Berlín - trn v oku bohatých Němců. Inkasuje miliardy a stále dluží

Berlín - Bohaté spolkové země Německa se bouří. Bavorsko a Hessensko podaly žalobu proti výši příspěvků na chudší regiony. Nelíbí se jim především hospodaření Berlína, který od nich v minulém roce inkasoval skoro 3,5 miliardy eur, a přesto se pouští do nových obřích projektů.

Bohatým Bavorům a Hessencům se nezamlouvá posílat do chudé metropole Berlína peníze. „Podáváme žalobu, která má prověřit spravedlnost systému dotací,“ říká Harald Hübner, ředitel finanční politiky bavorského ministerstva financí.

Zosobněním rozmařilého Berlíňana jsou pro řadu Němců například takzvaní věční studenti. Velkorysých studentských výhod využívá na 150 tisíc Berlíňanů. K tomu výdaje na reprezentaci nebo dvojnásobné příspěvky na kulturu oproti třeba Londýnu. Bohatí Němci si stěžují: Není divu, že Berlín má přes 60 miliard eur dluhů.

Berlín žije z našich peněz, stěžují si bohatí Němci

Minulý rok musely bohatší spolkové země přisypat do rozpočtu Berlína v přepočtu přes 82 milard korun. „Samozřejmě je tu nebezpečí, že si na to Berlín zvykne a bude se vyhýbat například nepříjemnému zvyšování daní,“ připouští ekonom Martin Gronig.

Město přitom už 24 let platí za největší staveniště Evropy. Hromady peněz často končí v bezedných dírách. V katastrofálním projektu berlínského letiště napočítali inspektoři na 40 tisíc chyb - přijdou nejméně na 2 miliardy 300 milionů eur. Už dávno také uplynul čas stanovený na opravu Státní opery - tunel na přepravu kulis ničí spodní voda. Účet překročí minimálně o čtvrt miliardy eur.

Radnice o šetření v rozpočtu města posetého staveništi mluvit nechtěla. Prý kvůli nedostatku času. Ten si radní zřejmě šetří na jiné akce. V dubnu jich má podle magazínu Spiegel několik desítek vyrazit na studijní cestu.

Berlín - město stavenišť (zdroj: ČT24)