Bahrajnští demonstranti jsou proti nedělnímu závodu

Manáma - Nejméně 5 000 lidí se dnes sešlo na východním předměstí bahrajnské metropole k protivládní demonstraci. Šíitští demonstranti a organizace na obranu lidských práv požadují zrušení nedělní Velké ceny Bahrajnu formule 1. Korunní princ Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa to dnes ale rezolutně vyloučil. Manáma a především okolí závodního okruhu zažívá mimořádná bezpečnostní opatření. Všude jsou rozmístěny obrněné transportéry, podél některých úseků hlavní dálnice byl instalován plot z ostnatého drátu. Na přístupových trasách pro veřejnost byly postaveny bezpečnostní rámy.

Dnes se demonstranti shromáždili v předměstí Budája. Provolávali hesla jako Pryč s diktaturou a Odpor až do vítězného konce. Opoziční aktivisté v minulých dnech informovali o údajném preventivním zatýkání opozičních aktivistů. Při nočních raziích bylo údajně zatčeno kolem 95 organizátorů protestů, 54 lidí bylo zraněno při zásazích proti demonstrantům, při nichž bezpečnostní síly použily údajně slzný plyn, ohlušující granáty i broky na ptáky. Policie odmítla údaje o zatčených a zraněných komentovat.

Vláda v Bahrajnu se snaží využít významné sportovní události k tomu, aby ukázala světu, že se do Bahrajnu po protivládních protestech z loňského jara vrátil normální život. Převážně šíitská opozice chce zase využít zvýšené pozornosti světa zaměřené na Bahrajn k dokázání opaku. Protesty v zemi byly sice brutálně potlačeny, ale nespokojenost šíitské většiny přetrvává, neustávají demonstrace a jejich účastníci požadují od vládnoucí sunnitské rodiny reformy a zejména odstoupení premiéra Chalífy bin Salmána Chalífy, který je v této funkci od roku 1971.

Závod mistrovství světa F1 byl loni v Bahrajnu zrušen kvůli povstání šíitské opozice proti sunnitskému režimu a podobný scénář hrozil i letos. Mezinárodní federace FIA ale na základě zpráv od diplomatů a nezávislých expertů Velkou cenu Bahrajnu nakonec povolila. Podle organizace Amnesty International zahynulo v Bahrajnu při loňských protestech 60 lidí. Stovky jejich účastníků jsou stále ještě ve vězení a mnozí ještě nebyli souzeni. 

V Bahrajnu se protestuje proti F1
Zdroj: ČTK/AP/Hasan Jamali