Arizonská umělá biosféra má pro vědce stále smysl

USA – Z arizonské pouště ční základna jako ze sci-fi filmu - Biosféra 2. Vědci tento projekt vymysleli, aby zjistili, zda by lidstvo bylo schopné přežít v uměle vybudovaném životním prostoru, například na vzdálených planetách. V roce 1991 zde na třech akrech vznikla miniaturní, technologicky dokonalá napodobenina Země, která je souborem budov s futuristickou fasádou.

Projekt se skládá z pěti rozdílných ekosystémů

Pět rozdílných ekosystémů tu má napodobit život na naší planetě. Celá základna vznikla jako experiment, který si kladl za cíl ověřit, zda by lidé dokázali dlouhodobě přežít v umělých biosférách, třeba někde daleko ve vesmíru. „Vybudovali jsme to jako uzavřený systém, kde se chceme dozvědět, jak dlouho mohou lidé žít v materiálně uzavřeném prostředí. Jestli si dokážou vypěstovat dost jídla na to, aby se uživili, zda mají dost vody, kterou dokážou recyklovat, nebo jestli se dá v jejich atmosféře dýchat a přežít,“ vysvětlil Matt Adamson.

Biosféra 2 (zdroj: ČT24)

Celkové náklady za projekt činí 30 milionů dolarů, vědci se nyní zabývají myšlenkou, zda to stálo za to. Na počátku devadesátých let byl plán jasný - týmy vědců se tu měly střídat v dvouletých cyklech, kdy měly za úkol přežívat uvnitř uzavřených kupolí. Stačilo ale pouhých šest měsíců a z týmu dočasných obyvatel se začala ozývat hlášení o značných potížích.

Vznik znepřátelených skupinek, problémy se zásobováním kyslíkem, únik vzduchu, přemnožení švábi a mravenci, to všechno značně znepříjemňovalo osazenstvu život. Situace se nakonec ukázala jako neúnosná. „Víte, tohle se děje na Antarktidě nebo ve vesmíru, když tam jsou lidé dlouhou dobu. A to se stalo i nám tady v biosféře. Osazenstvo se rozdělí do opravdu nesmiřitelných frakcí. Nejde jen o skupinky, které se vyvíjejí a pohybují, jsou to skutečně přísně oddělené frakce, a dokonce ani teď po dvaceti letech se nedá říct, že by se smířily,“ podotkla členka projektu Jane Pointer.

Areál se teď využívá na testování změn klimatu

Druhá mise vědců ukončila svůj pobyt v roce 1994 a od té doby se už žádný tým na základnu nenastěhoval. Rozsáhlý areál Biosféry 2 si ale našel další využití - Univerzita v Arizoně ho využívá jako výzkumnou laboratoř pro testování změn klimatu. Příští měsíc se tu navíc začne budovat nová observatoř; moderní zařízení, kde budou vědci studovat dešťovou vodu. Podle názorů všech zúčastněných by bylo škoda nechat rozsáhlý a skvěle vybavený areál ležet ladem.

Celý areál se stal oblíbenou turistickou atrakcí. Daleko do pouště si nacházejí cestu velké skupiny návštěvníků, pro něž je připraven vycházkový okruh se zasvěceným výkladem. Z projektu se zatím nezjistilo, zda jsme schopni přežít s omezenými zdroji, recyklovat a zařídit se tak, že bychom dokázali vytvořit i rozsáhlé a životaschopné kolonie v nehostinném vesmíru. Nicméně i přesto někteří vědci věří, že celý projekt měl svůj smysl a rozhodně se vyplatí ho i za cenu vysokých nákladů dál udržovat v chodu.