Ani moderní vyzbrojené lodě proti pirátům často nic nezmůžou

Indický oceán - Velitelé protipirátské operace Evropské unie varují před dalším nárůstem útoků somálských pirátů. Jen od začátku roku se podél východoafrických břehů pokusili unést necelou stovku lodí, ve 36 případech se jim to podařilo. A to i přesto, že v nebezpečných vodách hlídkují lodě z protipirátské mise, i když jsou plně vyzbrojené, často proti pirátům vůbec nic nezmůžou.

Proti malým rybářským člunům s piráty vyzbrojenými starými samopaly stojí mohutné stometrové fregaty s dalekonosnými děly, supermoderními radary a vycvičenou posádkou. Ani s takovou převahou se ale nedaří piráty zastavit. Letos za prvních deset měsíců na západě Indického oceánu unesli celkem 36 lodí.

Hlavní úkoly Operace Atalanta:

„Hlavním úkolem je ochránit humanitární pomoc Světového programu výživy pro lidi v Somálsku a okolních zemích. Chráníme také lodi se zásobami pro mírovou misi Africké unie v Somálsku. A za třetí tu dohlížíme nad bezpečností dopravních cest, což znamená i boj proti pirátství.“

Protipirátské lodě totiž nemůžou být všude. „Jsou to miliony čtverečních kilometrů. I s naším elektronickým vybavením pokryjeme jen zlomek, tak 18 kilometrů od lodi,“ říká navigační důstojník ze švédské válečné lodi Carlskrona Mats Thuresson. Na svých rychlých člunech navíc letos piráti rozšířili své loviště. Aby se vyhnuli hlídkujícím válečným lodím z Evropy, Ameriky i Asie, útočí až 1800 kilometrů od břehů Somálska.

A i hrstka mužů na malém člunu se dokáže zmocnit třeba i obrovské nákladní lodi. „Přes obří rozměry jsou nákladní lodi snadnou kořistí. Jakmile se piráti pomocí lan dostanou na palubu, mají vyhráno. Malou neozbrojenou posádku snadno přemůžou,“ vysvětluje Haakan Nilsson, kapitán Carlskrony.

Od začátku protipirátské operace Atalanta v prosinci 2008 zajaly lodě Evropské unie 117 pirátů, z nichž si 25 už odpykává svůj trest. Jenže zatčením pirátů zdaleka vše nekončí. Keňa, která podle dohody piráty soudila, už to dělat nechce. Soudit piráty v Evropě je zase příliš zdlouhavé.

Kapitán Haakan Nilsson:

Dnes se dokonce 17 údajných pirátů dostalo na svobodu. Keňský soud je pro nedostatek důkazů osvobodil. Muže zadrželo v květnu 2009 americké a jihokorejské námořnictvo, protože se měli pokusit unést egyptskou loď MV Amira. Soud pro to ale neměl dost důkazů, a tak je propustil.

  • Piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2079/207878.jpg
  • Haakan Nilsson autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2080/207975.jpg