Americké jednotky se stáhnou z Iráku do konce roku 2011

Bagdád - Americké jednotky se stáhnou z Iráku do konce roku 2011. Dohodli se na tom vyjednávači obou zemí, píše americký deník Washington Post. Iráčtí vyjednavači zároveň prohlásili, že jsou "velice blízko" k vyřešení zbývajících překážek, které zatím blokují možnost uzavřít konečnou dvoustrannou dohodu o podmínkách působení amerických vojsk na iráckém území po vypršení současného mandátu, tedy po 31. prosinci 2008.

Podle iráckých a amerických oficiálních činitelů zbývá ještě dořešit několik problematických bodů, například to, zda budou američtí vojáci obvinění z trestných činů podléhat iráckým zákonům. Spojené státy chtějí pro své vojáky a personál ministerstva obrany imunitu před stíháním iráckou justicí, Bagdád to odmítá.

I přes přetrvávající rozpory jsou podle nejmenovaných zdrojů klíčové body harmonogramu stahování vojsk dohodnuty. „Dohodli se na roce 2011,“ prohlásil v telefonickém interview hlavní irácký vyjednávač Muhammad Hamúd s tím, že usoudí-li irácká vláda, že je nezbytné zachovat přítomnost amerických sil déle, může se tak stát.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí po čtvrteční neočekávané návštěvě šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové prohlásil, že text dohody je na světě.

Riceová a irácký premiér Núrí Málikí diskutovali o sporných bodech dohody během tříhodinového rozhovoru. Na textu dohody, podle níž by v Iráku po nespecifikovanou dobu zůstaly desetitisíce amerických vojáků v podpůrné úloze, například jako vojenští instruktoři, se musí shodnout oba státy a musí jej schválit obě vlády před vypršením současného mandátu OSN, tedy do konce letošního roku. Na iráckém území je rozmístěno 144 tisíc příslušníků amerických sil, většina z nich plní bojové mise.