Aktivisté: Porušování lidských práv v Číně je horší než před Pekingem 2008

Hlasování delegátů kongresu Mezinárodního olympijského výboru v Kuala Lumpur, které určilo Peking za pořadatele zimních olympijských her v roce 2022, vyvolalo v nejlidnatější zemi světa radostné reakce, třebaže, jak se shodují zahraniční pozorovatelé, se už zdaleka nejednalo o takovou euforii, jako když čínská metropole získala letní Hry pro rok 2008. Tehdy mezinárodní společenství věřilo, že olympiáda přinese do Číny větší dodržování lidských práv. Především aktivisté a zástupci nevládních organizací ovšem tvrdí, že nastal pravý opak.

„Lidská práva se nezlepšila, ba naopak. Zdejší režim se ke svým kritikům chová velmi tvrdě,“ podotkla zpravodajka ČT Barbora Šámalová a připomněla 260 zatčených lidí při nedávném zátahu proti opozičním představitelům a aktivistům.

Sophie Richardsonová, ředitelka organizace Human Rights Watch pro Čínu, uvedla, že rozhodnutí MOV přidělit olympiádu Pekingu je políčkem pronásledovaným lidskoprávním aktivistům. „V následujících sedmi letech čeká organizační výbor (ZOH 2022) obrovská práce, aby získal důvěryhodnost v oblasti lidských práv, která zajistí úspěch olympiády,“ zdůraznila Richardsonová.

Protesty proti zvolení Pekingu před sídlem MOV v Lausanne
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Ještě před volbou vyjádřili svůj protest proti kandidatuře Pekingu přední čínští disidenti. V dopise adresovaném představitelům Mezinárodního olympijského výboru zdůraznili, že čínská občanská společnost v současnosti čelí bezprecedentnímu útoku ze strany státních úřadů. „Podpora vlády, která bezostyšně porušuje lidská práva, je v rozporu s olympijským ideálem týkajícím se zachování lidské důstojnosti v rámci pokojného soužití uvnitř společnosti. Olympiáda v Pekingu přinesla čínskému lidu více ponížení a smutku než úcty a radosti,“ praví se v petici.

Změnil se i přístup Číny, zatímco v roce 2008 chtěla ohromit svět a předvést se coby velmoc, tuto olympiádu pojímá pragmatičtěji a chce ji využít hlavně k podpoře turistiky a místní ekonomiky.
Barbora Šámalová
Zpravodajka ČT

Obavy vzbuzují i možné dopady na životní prostředí

Ekologové upozorňují jak na rozsáhlý výskyt smogu v místech, kde by se měl přespříští svátek zimních sportů uskutečnit, tak i na možné plundrování zásob vody v důsledku výroby umělého sněhu. To se týká horského střediska Čang-ťia-kchou, kde se pojedou lyžařské disciplíny. „Mohu potvrdit, že zde příliš (přírodního) sněhu není. Oblast navíc trpí chronickým nedostatkem vody,“ poznamenala Šámalová s tím, že zvýšená kapacita umělého zasněžování pro potřeby olympiády může citelně zasáhnout již tak vyschlou oblast.

Organizátoři se brání s tím, že znečištění mají pod kontrolou a že jsou připraveni do budoucna jeho hodnoty ještě snížit. „Máme na to ještě sedm let a za tu dobu tu bude slunce a bílé mráčky,“ vyslovil odhodlání Sü Ťi-čcheng z tiskového oddělení organizačního výboru.

Čína bude tedy muset vzhledem ke klimatickým podmínkách při pořádání zimních her spoléhat na výrobu technického sněhu. „A to je prostor pro náš komerční potenciál,“ míní Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Českou stopu při přípravě čínské olympiády vidí docela reálně. „Určitě bychom chtěli nějakým způsobem pomoct, ale záleží na jednáních,“ dodal Kejval, který hovořil o možné spolupráci s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung při její nedávné pražské návštěvě.

  • Jak píše Reuters, ve prospěch Pekingu rozhodla schopnost čínských organizátorů dostát svým závazkům, včetně zajištění finančního zisku, jehož významná část poputuje na konto Mezinárodního olympijského výboru.
  • Nemalý význam sehrál i rostoucí zájem čínské střední třídy o zimní sporty, což představuje pro řadu čínských firem i nadnárodních korporací obrovskou obchodní a marketingovou příležitost. Těsná většina členů MOV tak dala přednost finanční a organizační stabilitě Pekingu. „V Pekingu si vybrali jistotu,“ okomentoval volbu místopředseda MOV Brit Craig Reedie.