Ahmadínežád otevřel první továrnu na jaderné palivo

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes v Isfahánu otevřel první íránskou továrnu na výrobu jaderného paliva. V projevu řekl, že Teherán bude ochoten jednat se Západem o svém jaderném programu, pokud budou tyto rozhovory založeny na respektu vůči Íránu a spravedlnosti. Oznámil také, že Írán otestoval dva nové typy centrifug na obohacování uranu s vyšší kapacitou, než mají stávající odstředivky v jaderném zařízení Natanz.

Jaderný program Teheránu dlouho vzbuzuje ve světě obavy, protože Íránci nevysvětlili některé podezřelé nálezy ve svých zařízeních. Spor se vede kolem technologie obohacování uranu, která je nezbytná k výrobě paliva elektráren, ale je využitelná i ve zbrojení.

Ředitel Íránské organizace pro jadernou energii Golámrezá Ákázáde uvedl, že v Natanzu je už instalováno kolem sedmi tisíc odstředivek a v rámci pětiletého programu dosáhne jejich počet padesáti tisíc. Už v červenci 2007 hovořil Ahmadínežád o pěti až šesti tisících odstředivek instalovaných v Natanzu, experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) však označili tato čísla za nadsazená. Západní experti však upozorňují, že již se třemi tisíci centrifug může Írán být schopen do jednoho roku vyrobit dostatek materiálu potřebného pro výrobu atomové bomby.

Továrna, jejíž provoz Ahmadínežád zahájil u příležitosti oslav národního dne íránské jaderné technologie, má podle íránské agentury Mehr výrobní kapacitu deseti tun jaderného paliva ročně určeného pro výzkumný těžkovodní reaktor v Iráku, který má být v provozu do dvou až tří let, a dalších 30 tun paliva pro budoucí lehkovodní reaktory.