Pohoří Biokovo – chorvatská chlouba, kterou mají Češi v oblibě

Záhřeb – Češi na Chorvatsko nedají dopustit. Město Makarská a přilehlá prázdninová letoviska mají přitom z celého chorvatského pobřeží nejraději. Přírodní park Biokovo ročně navštíví desetitisíce Čechů. Oblíbené jsou túry končící romantickým západem slunce. V parku se sice nedá kempovat, přístupný je ale 24 hodin denně. Makarská riviéra a pohoří Biokovo tvoří kontrast, který stojí za to vidět. Zatímco u moře je většinou azuro, v horách často prší.

V roce 1962 otřáslo horami velmi silné zemětřesení. Z hor se tehdy valily obrovské balvany a padaly laviny drobných kamenů. Balvanová pole jsou na svazích Biokova dosud patrná. Na zemětřesení doplatily zejména horské vesnice. Jediné, co z nich věřící Chorvaté obnovili, jsou kostely. Jedním z nich je i svatý Ilje.

„Do roku 1962 žilo ve vesnici asi dvě stě lidí. Pěstovali obilí, brambory, zeleninu a chovali dobytek. Páslo se tady až několik tisíc kusů. V horách trávili lidé tak osm až deset měsíců v roce a na zimu se vraceli se svými stády dolů k moři,“ prohlásil strážce parku Slavo Juša.

Přírodní park Biokovo
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Někteří lidé z Makarské a z dalších obcí na pobřeží obnovují rozpadlé domy, jež patřily jejich rodinám a pořizují si tam víkendové chalupy. „Podle starých plánů a fotografií stavíme dům, v němž žili naši prarodiče. Používáme původní materiál, kterým je hlavně kámen. Je to obtížné a jde to pomalu, ale od dětství máme k tomuhle místu blízko, a tak si s tím rádi hrajeme,“ podotkl obyvatel Makarské Tono Veškera.

Pozor, v horách nepřeceňte své síly

Turisty láká na Biokovu i příjemné počasí. V horách totiž v létě nejsou taková vedra, jaká panují na pobřeží. Slunné horské stráně jsou navíc domovem pestré a bohaté květeny a spousty živočichů. Mezi nimi i zmije růžkaté, nejjedovatějšího z evropských hadů.

I Češi ale občas v Biokovu přecení své síly. Letos v červenci našli záchranáři v Biokovu tělo padesátiletého Čecha, který se vydal sám a nedostatečně vybaven na túru do hor. Předpokládá se, že dostal infarkt. Koncem minulého měsíce pak záchranáři objevili tělo pravděpodobně dalšího pohřešovaného Čecha pod útesem asi půldruhého kilometru od vesnice Topići.

„Nejen pohoří Biokovo nad Makarskou, ale i další národní parky sice mají název národního parku, ale ve skutečnosti nejsou žádným parkem. Je to velmi náročný horský terén, kde je minimální turistické značení, lze tam velmi často zabloudit,“ konstatoval český konzul ve Splitu Pavel Bednář.

Rady na túry do hor

1) Nevydávejte se do hor sami.
2) Pokud máte dost, vraťte se včas zpět, dobytí vrcholu hory počká.
3) Na túru si nezapomeňte vzít mobil, dostatek jídla a hlavně pití.
4) Důležitá je mapa, ztratit se lze snadno.
5) Do hor si vezměte také kvalitní obuv, krém, přikrývku hlavy a ochranu před deštěm.

Místa, která byste neměli v parku Biokovo vynechat

Svatý Jure

  • Po úzké silnici plné serpentin se dá vyjet z Makarské až k vysílači na vrcholu Svatý Jure, kde je i kaplička, zasvěcená stejnému svatému. Odsud je možné sledovat sousední Bosnu a při dobrém počasí dohlédnout až na italský poloostrov Gargano.

Červené a modré jezero

  • Prvořadou turistickou atrakcí a zároveň přírodním unikátem jsou dvě zdejší jezera – Červené a Modré. Červené je v hlubokém kráteru nějakých dvě stě metrů pod úrovní okolního terénu, je téměř nemožné se k němu dostat. Zato k Modrému jezeru vede pohodlná cesta ještě z doby Rakouska-Uherska a za deset minut jste přímo u vody. Modré jezero má modrou barvu jen při dostatku vody. Pokud jeho hladina klesne, je jezero zelené.

Pevnost Topana

  • Ještě pozoruhodnějším památníkem je pevnost Topana, postavená v letech 845 až 864. Byla sídlem zdejších zeměpánů, mocných a bohatých jako okolní kraj. Za turecké nadvlády pevnost důkladně zrekonstruovali a rozšířili, neboť měla vzhledem k blízkosti hranice značný vojenský význam.

Úrodný kraj Zagorje

  • Za horami je Záhoří, chorvatsky Zagorje. Je to úrodný a bohatý kraj, kde se pěstuje všechno, z čeho může být nějaký užitek, včetně tabáku a vína. Zvlášť proslulý je zdejší červený Vranac. Říká se, že Chorvatovi můžete pohanět manželku, ale bůh vás chraň, kdybyste pohaněli jeho víno.

Město Imotski

  • Střediskem Zagorje je město Imotski, v němž stojí socha jednoho z největších chorvatských básníků Augustina Ujeviče, který zde nějakou dobu žil. Augustin Ujevič nebyl jen básník, ale také překladatel, esejista, rebel a vlastenec. K jeho nepokojné povaze patří i to, že byl příslušníkem francouzské cizinecké legie.

Zahrada Kotišina

  • Turisty ohromí i botanická zahrada Kotišina. Založil ji františkánský mnich Jure Radič s úmyslem vytvořit na tomto místě Biokovo v malém. V zahradě je asi 300 druhů rostlin.