Zoo přímo v ulicích Prahy: Divočáci, lišky, jezevci i netopýři

Praha – Divočáci ve Stromovce a lišky na Žižkově – před deseti lety vzácnost, dnes běžná realita. Za potravou se do Prahy stěhují divoká zvířata. Spokojenými obyvateli hlavního města jsou třeba jezevci, netopýři, sovy i dříve plaché srnky.

Betonová džungle? Pro divoká zvířata paradoxně ráj. Praha je druhým nejrozmanitějším krajem v počtu živočišných druhů v Česku. V metropoli stoupají počty kanců, srnek, lišek, jezevců i dravých ptáků. Například v areálu Thomayerovy nemocnice lze potkat až šedesátihlavé stádo muflonů.

„Mufloni se sem stáhli z Krčského lesa. Je to především v důsledku toho, že pacienti je krmí a takhle je sem přilákali,“ říká David Zítek z Pražské zvířecí záchranky. Podle Petra Kolomazníka z organizace Penthea, která se zabývá ochranou dravců a sov, se zvířatům ve městech líbí především dostatek potravy a teplejší prostředí.

Ježek
Zdroj: ČT24

Divoká zvířata jsou dnes k vidění i v širším centru města. Na poštolku a zajíce lze natrefit v okolí Václavského náměstí, divočáci obývají pražskou Stromovku. Lišky pobíhají po Pankráci, Krči i Holešovicích. A vzácné kavky si oblíbily pražské Dejvice.

„Tady v Košířích je spousta zvířat. Srnky, zajíci, bažanti, strakapoudi, káňata, poštolky, všechno možné,“ potvrzuje obyvatelka Prahy 5 Jana Krejčová.

Co všechno žije v Praze? (zdroj: ČT24)

Bystří dravci se dokonce naučili využívat civilizaci i při lovu. Poštolky, káňata a sokoli čekají u silnic na srážku auta se zajícem. Jak říká Petr Kolomazník, „mají prostřený stůl bohužel přejetými zvířaty“.

Ani ptáci však nejsou ve městě zcela v bezpečí – ohrožuje je především elektrické vedení, záchranáři často jezdí třeba k poraněným labutím. Pokud člověk na raněné zvíře narazí, měl by zavolat na nejbližší záchrannou stanici a počkat na zásah odborníků. Ti přesně vědí, jaký postup je u kterého zvířete ten nejvhodnější.

Divoká zvěř v Praze
Zdroj: ČT24