Zastupitelé souhlasili, Moravský Krumlov koupí „svůj“ zámek

Moravský Krumlov – Město Moravský Krumlov koupí od firmy Incheba tamní zámek. Záměr v úterý odpoledne schválili zastupitelé. Památka je posledních deset let v soukromých rukou, firma ji nabídla městu k odkupu za 15 milionů korun. V prostorách zámku byla do roku 2012 vystavena slavná Slovanská Epopej Alfonse Muchy.

Moravskokrumlovský zámek bude mít nového majitele. Tamní zastupitelé posvětili odkup zámku od současného vlastníka, společnosti Incheba Bratislava. „Na koupi peníze máme, předpokládáme i možnost splátkového kalendáře. Ale i další provoz bude nákladný,“ přiznal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Zároveň ale věří, že se město o nově nabytou památku dokáže postarat. Pomoci mají komerční pronájmy, sponzoři, výstavy, ale i dotace, na které by město mělo dosáhnout snáz, než předchozí soukromý vlastník. 

I když radnice počítá s vysokými náklady, starosta koupi považuje za výhodnou. Krumlov zámek získal ještě o tři miliony levněji, než za kolik ho Incheba před 11 lety koupila. Firma navíc mezitím do oprav investovala 15 milionů korun. Rekonstrukcí už prošel rytířský sál, kaple a pět místností. „Na ně budou navazovat další prostory jižního křídla s terasou a věží, které bychom rádi opravili co nejdříve. Věž je ve špatném stavu, to přiznáváme,“ dodal Třetina. 

Město Moravský Krumlov koupí tamní zámek (zdroj: ČT24)

Boj o epopej polevil, ale neustal 

V minulosti byla hlavním lákadlem moravskokrumlovského zámku obří plátny Alfonse Muchy. Za cyklem Slovanská epopej tam každoročně mířilo na 25 tisíc turistů. Epopej byla v zámeckých prostorách k vidění téměř padesát let, konkrétně od roku 1963.

Slovanská epopej

Cyklus dvaceti velkoformátových obrazů zachycuje mytické dějiny Čechů i dalších Slovanů. Alfons Mucha na Epopeji začal pracovat v roce 1910, dokončil ji v roce 1928. Jedná se o vrchol jeho tvorby. Mucha cyklus věnoval Praze pod podmínkou, že se pro Epopej zbuduje odpovídající sál. Poprvé bylo jedenáct pláten z cyklu Slovanské epopeje vystaveno v roce 1919 v pražském Klementinu. O několik měsíců později - v letech 1920 a 1921 - pak už obrazy získávaly uznání na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej pak byla poprvé k vidění v roce 1928 v pražském Veletržním paláci a malby přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. Během války byla plátna ukryta a byla poškozena vlhkostí, světlo světa znovu spatřila až roku 1963 na zámku v Moravském Krumlově.

Pak ale odborníci z Galerie hlavního města Prahy předložili starostovi Krumlova posudek, ve kterém stálo: pět smotaných pláten se musí odvézt do vhodnějších prostor v Praze, rozbalit a restaurovat. Zámek v Moravském Krumlově by jim uškodil. Pět děl nakonec v roce 2011 následovala do Prahy celá epopej. 

Spory se vedou hlavně o umístění pláten. Malíř obrazy původně daroval Praze, žádal ale, aby pro ně zřídila důstojné místo. Prozatím je ale cyklus vystaven v pražském Veletržním paláci. I proto chtěl malířův vnuk John Mucha odvozu pláten z Krumlova soudní cestou zabránit, ale neúspěšně. Výstava pláten je nyní z provozních důvodů návštěvníkům nepřístupná. 

Zda se monumentální obrazy do Moravského Krumlova vrátí, sice není ani jisté, ale ani vyloučené. Původní podmínkou byla oprava zámeckých prostor. „Telefonovali jsme si s pražskou primátorkou Krnáčovou a nebrání se dalším jednáním,“ potvrdil starosta Třetina. Co je naopak jisté už nyní, je kde budou plátna v roce 2017 – pražští radní před třemi lety schválili jejich zapůjčení na výstavu do Japonska. 

V opravených sálech moravskokrumlovského zámku je zatím od soboty instalovaná výstava. Moderních díla ze svých a manželových sbírek zapůjčila Meda Mládková.

Historie zámku Moravský Krumlov

Ve 14. století byl původní hrad v Moravském Krumlově přebudován na honosné středověké sídlo. I to bylo později přestavěno, a to na renesanční zámek, který patřil od roku 1625 Lichtenštejnům, s jejichž rodem je neodmyslitelně spjat. Přestavba vznikla podle návrhu italského stavitele Leonarda Gara da Bisona. Nádvoří obstupují tři etáže arkád, které řadí zámek ke skvostům renesance na Moravě.

Posledními šlechtickými majiteli zámku byl rod Kinských. Po 2. světové válce byl zámek znárodněn, a protože bylo město poničeno bombardováním, přesunuly se do něj skoro všechny úřady. Později se na zámku vystřídala armáda, podniky, až nakonec byl zámek dán k dispozici železničnímu stavitelství v Brně, které zde vybudovalo internát, učebny a učňovské dílny. V roce 1992 památku za symbolickou jednu korunu koupila akciová společnost Zámek, která objekt podrobila stavebně historickému průzkumu. Ten ale nedokončila a ze zámku s půjčkami od bank odešla. V roce 2004 byl zámek prodán v dražbě firmě Incheba Bratislava

Zdroj: Moravský Krumlov