Vozovka před českobudějovickou školou je pro děti i nadále nebezpečná

České Budějovice - Před budovou základní školy Kubalova v Českých Budějovicích je úzká silnice, stojí zde zaparkovaná auta a přechod pro chodce je daleko. V únoru zde auto srazilo žáka. Rodiče i vedení školy chtějí lepší bezpečnostní opatření, magistrát ale podle nich úpravu silnice zbytečně oddaluje.

Sražený chlapec se dodnes zotavuje a ke změně před školou stále nedošlo. Přitom před většinou základních škol ve městě jsou zpomalovací pruhy. „Kubu srazilo auto, které jelo třicet kilometrů za hodinu a jenom díky tomu, že tady stojí ty auta, nebyl vidět,“ popisuje nepřehlednou situaci před školou maminka zraněného chlapce.

Pracovníci magistrátu se rozhodli v ulici zakázat parkování a zvýraznit důležitá značení. Retardéry považují za problematické. „Jsou poměrně nebezpečné pro cyklisty a zvyšují hlukovou zátěž,“ argumentuje náměstkyně primátora Ivana Popelová. Navíc zákaz zastavení před školou otevírá podle rodičů i ředitele školy další problém, kde najdou tato auta v blízkém okolí parkovací místo.

Ředitel školy Jaroslav Vaněk trvá do budoucna na výraznějším řešení situace, například zvýšení celého pruhu vozovky. „Myslím, že je třeba zkusit všechno, zkusit co nejvíc dělat pro to, aby nedošlo příště třeba k mnohem horším následkům,“ dodává Vaněk. Podle mluvčí okresního ředitelství Policie ČR Reginy Tupé je řešení tohoto problému o kázni řidičů i chodců.