Vodáctví má také své memento mori

Praha – Vodáctví patří k jednomu z nejrozšířenějších způsobů letních dovolených ve vnitrozemí, každoročně vyrazí za šploucháním vlnek na 630 tisíc lidí. Vášeň v kanoích, kajacích a raftech s sebou ale nese i nástrahy a rizika. Nebezpečných jezů je na tocích v České republice přes 130, každý rok připraví o život v průměru 10 lidí a další desítky lidí na nich utrpí vážná zranění.

„Ve vodním válci se voda vrací zpětně proti proudu, tudíž je schopna zadržet cokoli, co se do něj dostane… Plavající člověk či vodák v lodi má veliké problémy se z něj dostat, někdy to bývá i zcela nemožné,“ popsal ve zkratce hrozbu utonutí kajakář Jakub Šedivý. Dodal, že v takových situacích bývá člověk odkázán veskrze na pomoc lidí kolem.

Není válec jako válec

Podle Jakuba Šedivého záleží vždy na typu válce, nejsou všechny stejné. Z přirozeně vzniklého válce na toku je větší šance se dostat. Dostat se z válce na uměle vytvořeném jezu má člověk bez pomoci okolí šanci minimální. „Válec na řece Baker v Chile, která má 1 200 kubíků, bývá bezpečnější než válec na Sázavě, který je umělý a drží vše, co do něj připlave,“ upozorňuje kajakář.

Člověk zachycený vodním válcem nemůže od jezu odplavat, protože je neustále strháván proudem zpět. Jakmile se dostane až pod přepad, je zatlačen proudem vody ke dnu a po chvíli ho voda zase tlačí nahoru. Tím zde rotuje, ztrácí orientaci a nemá čas na svou záchranu. Jeho priorita je najít hladinu a nadechnout se, než je zase zatlačen ke dnu.

(Citováno z www.nebezpecnejezy.cz)

Varuje před velikášským bagatelizováním především uměle vytvořených jezů při splouvání řek. Také ale rozhodně doporučuje vozit s sebou házecí pytlík – takzvanou házečku. „Hlavně se s tím naučte zacházet, nehoďte to do lodi, aby to tam leželo. Opravdu si nechte vysvětlit, jak to používat, ať můžete pomoci svým kamarádům,“ apeluje kajakář na vodáky. Ti, kdo se vydávají do proudu, by si vždy měli zjistit nebezpečné jezy na trase a stav vody. „Obzvláště s alkoholem se z vodáků stávají velcí borci,“ přidává varování před poklesem obezřetnosti vodák Jaromír Biolek.

Nejvíc kritických míst zůstává na Lužnici

Na českých řekách je přes 130 nebezpečných jezů. Jen loni na nich utonulo 17 lidí, což je za poslední roky zdaleka nejvíc. Míst, kde jsou alespoň základní záchranné pomůcky, je ale jen 30. Důležitý je především žebřík, po kterém se dá vylézt, úchyty pro hasiče a záchranná podkova, kterou lidé na břehu mohou tonoucímu hodit. Varovné tabule a záchranné pomůcky letos přibyly hlavně na Bečvě. Nejvíc bezpečná je Sázava, nejvíc kritických míst naopak zůstává na Lužnici.