Věda míří do školních lavic

České Budějovice - Představit vědu netradičně a zábavně je cílem projektu, který v současné době objíždí jižní Čechy a Karlovarský kraj. Jeho hlavním tématem je vysvětlení skleníkového efektu. Milionem korun na projekt přispělo ministerstvo školství. Zdarma už ho viděly stovky studentů.

Praktické pokusy za hranicí tradiční výuky. Interaktivita, komunikace. Tým vědeckého centra Techmania objíždí základní i střední školy. Projekt má vyvrátit řadu mýtů o globálním oteplování a hlavně seznámit studenty s tím, jak vzniká skleníkový efekt. „Na některých pokusech zde dokumentujeme, že skleníkový efekt nevzniká pouze působením člověka, ale je kolem nás po celou dobu, co existuje život na planetě,“ vysvětluje Erik Krejčí z Techmania Science Center. „Naším cílem je dokazovat potvrzené vědecké teorie, v tomto směru jsme ryze apolitičtí,“ zdůrazňuje mluvčí Techmania Science Center Tomáš Moravec. „Hlavním cílem je zvýšit zájem mladé generace o tyto obory. Chceme také ukázat, jak jsou tyto obory v praxi důležité,“ zdůrazňuje ředitelka odboru projektu reforem MŠMT Jana Škeříková. 

I po hodině plné pokusů ale mnozí studenti měli s definováním skleníkového efektu problém. „Skleníkový efekt otepluje planetu,“ říká trochu nejistě jeden ze studentů, který se předvádění a pokusů aktivně zúčastnil. „Do atmosféry se uvolňují plyny a atmosféru ztenčují,“ dodává druhý.    

Pro školy je to přesto mnohdy jediná možnost, jak podobně názorné pokusy svým žákům prezentovat. „Na vlastní oči mohli vidět věci, o kterých si jenom vyprávíme nebo si je pouštíme ve filmu,“ uzavírá učitelka SOŠE Hluboká nad Vltavou Blanka Kouřilová. 

Cílem je popularizovat přírodní vědy a techniku mladým lidem. Základní a střední školy bude tým propagátorů vědy objíždět až do října.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)