V Chrudimi stojí nové sociální byty, nikdo je ale nesmí využívat

Chrudim – Chrudim má nové sociální bydlení pro mladé lidi z dětských domovů a týrané matky s dětmi. Do moderního Domu na půli cesty ale zatím nikdo nesmí. Radnice, krajský úřad a stát se totiž zatím nedokázaly dohodnout na tom, kdo by měl platit jeho provoz. Město původně počítalo, že s využitím evropských dotací zaplatí jen stavbu budovy a o kompletní provoz zařízení se poté postará sdružení Centrum J. J. Pestalozziho, které působící v sociální oblasti.

Sdružení však nezískalo od státu peníze z grantů a nakonec od své nabídky odstoupilo. Několik týdnů před plánovaným zahájením provozu teď není nikdo, kdo by plánovanou péči poskytoval. Objekt ale nemůže zůstat dlouho zavřený, pokud město nechce vracet zhruba 20 milionů korun z evropské dotace určené pro jeho výstavbu. Jednou z podmínek jejího získání totiž bylo, aby zařízení fungovalo minimálně pět let. 

Chrudim tvrdí, že dal Pardubický kraj slib, že bude provoz centra hradit. Z kraje ale zaznívá, že se během stavby domu změnila pravidla financování sociálních služeb. Nově upřednostňuje terénní služby před pobytovými. „Zatím je stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí takové, že pobytové služby nesmíme zařadit do systému financování,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Brýdl (KpPK). Mluvčí ministerstva Táňa Švrčková ovšem popírá, že by rezort takové doporučení vydal: „Ministerstvo chce pouze zabránit tomu, aby byly jednostranně upřednostňovány pobytové služby sociální péče na úkor služeb terénních,“ dodává mluvčí. 

Podle starosty Petra Řezníčka se provoz Domu na půli cesty rozběhne v každém případě, otázkou však je, v jakém rozsahu. Na spor každopádně nejvíc doplácejí sociální pracovníci a jejich klienti, kteří se na nové ubytování těšili. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)