V Česku vzniká unikátní databanka staré Šumavy

Český Krumlov - Ojedinělé snímky předválečného života ze Seidelova archivu, který před pěti lety objevili historici na půdě domu v Českém Krumlově, převádějí badatelé do elektronické podoby. Zájem o fotografie vysídlených rodin a šumavské krajiny je mimořádný. Prvním snímkem v elektronické databance se stala fotografie Edvarda Beneše z roku 1937. Prezident se na ní prochází po náměstí ve Vyšším Brodě.

Vedle zaniklých šumavských obcí se v databance objevují i rodinné fotografie. Stačí zadat klíčová slova. Převedení všech záběrů z fotografických desek do digitální podoby potrvá tři roky a vyžádá si kolem 20 milionů korun. Petr Hudičák z Musea Fotoateliér Seidel odhaduje dobu zpracování jedné fotografie na 15 minut.

Na vytvoření databanky spolupracují Rakušané a Němci. Manfred Franghofer z pasovského muzea se nechal slyšet, že největší část klientely ateliéru tvořili právě Němci. Projekt je podle něj dodatečnou šancí pro získání důvěry mezi oběma národy. Historické fotografie doplňuje i pět tisíc stran záznamů ze zákaznických knih; podle nich lidé najdou datum, kdy se v ateliéru nechali jejich předci zvěčnit.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu a majitel Seidlova domu Miroslav Reitinger hovoří o stovkách zájemců o dobové fotografie. Seidlův archiv objevili v roce 2005 na půdě domu jeho noví majitelé. Skleněné desky ležely pod střechou více než 50 let. Historici zjistili, že jde o výjimečný soubor dobových snímků z konce 19. a poloviny 20. století.

Fotoateliér funguje rok, navštívilo ho téměř šest tisíc lidí. Jeho provozovatelé letos získali od ministerstva kultury cenu za muzejní počin roku.