Třebíčsko chce více jádra v Dukovanech

Dukovany - Obavy z možného utlumování jaderné energetiky mají lidé, kteří bydlí a pracují v blízkosti atomové elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku. Pramení hlavně z hrozby ztráty zaměstnání a sociálního propadu celého regionu. Obce a firmy z regionu proto založily iniciativu Energetické Třebíčsko a požadují, aby se i v Dukovanech, podobně jako v Temelíně, postavil nový atomový blok.

Vysoká nezaměstnanost, vylidňování měst a obcí a odliv kvalifikovaných odborníků trápí okolí Dukovan. Zatímco jinde sílí protesty proti jádru, tady za elektrárnu všichni bojují. Životnost jí končí za tři roky a zatím nikdo přesně neví, co bude dál. „Tušíme, že u nás se nové bloky stavět nebudou, když se bude stavět Temelín,“ říká předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka.

Nová iniciativa Energetické Třebíčsko, která sdružuje 128 obcí z okolí elektrárny a také firmy nebo vysokou školu, memorandem požaduje prodloužit provoz stávajících bloků až do roku 2025. Dále postavit a zprovoznit nový atomový blok a oba požadavky zahrnout do státní energetické koncepce. „Řekli jsme si, že už nestačí jenom psát dopisy a dělat prohlášení, budeme vyžadovat splnění těchto úkolů,“ prohlásil senátor Vítězslav Jonáš (ODS), zakladatel sdružení. Vláda by podle něj měla také zajistit vypracování studie o sociálních a ekonomických dopadech odstavení Dukovan.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zástupci firmy ČEZ na tiskové konferenci v elektrárně před dvěma týdny uvedli, že by Dukovany mohly vyrábět proud až do roku 2045, pokud to umožní stav zařízení. Rozhodnutí o možném zahájení stavby pátého bloku ještě nepadlo. Dostavbu Dukovan podle Jonáše brzdí ČEZ kvůli nedostatku peněz. „Z ekonomických důvodů si můžeme dovolit stavět jenom Temelín, a to ještě za předpokladu, že Dukovany budou dodávat veškerý zisk na jeho výstavbu,“ tvrdí senátor.

Jaderná elektrárna Dukovany, která funguje skoro 27 let, byla i loni největším tuzemským výrobcem elektřiny, loni dodala do sítě 14,369 terawatthodin, což je pětina veškerého proudu z elektráren ČEZu. Elektrárna zaměstnává 1 160 kmenových pracovníků a dalších minimálně 2 000 lidí pracuje v externích firmách a u dodavatelů služeb. Licence k provozování každého ze čtyř atomových bloků se obnovuje po deseti letech. Teď bude ČEZ žádat znovu o licenci u prvního bloku v roce 2014.