Středoškoláci z osmnácti zemí světa se setkali v Táboře

Tábor - Přes 150 středoškoláků z osmnácti zemí světa se sjelo do Tábora. Mají společnou jednu věc. Všichni totiž navštěvují školu, která má ve svém názvu jméno zakladatele novodobých olympijských her - Pierra de Coubertina. V České republice se setkání uskutečnilo poprvé.

Olympijské kruhy ve svých typických barvách i olympijská myšlenka se nesou letošním už šestým setkáním studentů středních škol hlásících se k olympijskému hnutí. Ve světě jich je přes pět desítek. V České republice jedna jediná – Gymnázium Tábor. Jeho ředitel Miroslav Vácha poukazuje na to, že děti mají možnost seznamovat se se svými vrstevníky ze všech koutů světa.

Coubertinovské školy se setkávají jednou za dva roky. Řada z nich pak spolupracuje celoročně. Učitelka Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanech Stanislava Šimová ubezpečuje: „Děti se setkaly, nabraly nové zkušenosti a opravdu se naučily fair-play nejen ve sportu, ale i do života.“ Členka představenstva MOV Pierra de Coubertina Nice Nicolausová z Německa podtrhuje: „Síť škol Pierra de Coubertina existuje už deset let. Cílem je přivést mladé lidi ke sportu a k porozumění rozdílných kultur.“ Studentka Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře Hana Hejlová je spokojena: „Každý si může najít svou oblast, ve které vyniká. Může to být sport v rámci týmu, novinaření, nebo organizace.“

Každé takové setkání má své zahraniční pozorovatele. Těmi letošními jsou studenti z Keni. Student Gymnázia Pierra de Coubertina v Keni Biron Jager nadšeně říká: „Je krásné tady být. Ve srovnání s Keňou jsou Čechy nádherné.“ Letos poprvé se setkání zúčastnili i studenti z Austrálie a Tuniska.

Další mezinárodní setkání škol, které mají ve svém názvu jméno Pierra de Coubertaina se uskuteční za dva roky. Prozatím není jasné, zda to bude na Slovensku nebo v Řecku.