Stavba parkoviště v Třebíči odhalila základy domu z 12. století

Třebíč - Archeologové v Třebíči objevili při stavbě parkoviště základy středověkého domu, který bude zřejmě jedním z nejstarších v zastavěné části města. Při výkopových pracích našli kromě domovních základů také úlomky zdobené keramiky, drobné nástroje a bronzové ozdoby pocházející z 12. století. Na pravém břehu řeky Jihlavy je to první nesporný důkaz osídlení města ve 12. století mimo klášter.

„Nález posouvá poznání dějin Třebíče o sto let do minulosti,“ uvedl archeolog Milan Vokáč z Muzea Vysočiny v Jihlavě. Nalezené předměty budou po laboratorním ošetření zřejmě uloženy v třebíčském Muzeu Vysočiny.

Podle starosty Pavla Heřmana nálezy dokazují, že prostor stavby v místě současného autobusového nádraží a přilehlého parčíku je archeologickou konzervou, která ponese i do budoucna obrovské množství informací. „Pokud se bude v lokalitě stavět, bude určitě nutný záchranný průzkum a bude nutné rozhodnout, zda bude mít prioritu zamýšlená stavba nebo hodnota případných nálezů,“ řekl Heřman.

Třebíčské autobusové nádraží je podle vedení radnice kvůli omezení počtu spojů i zájmu cestujících předimenzované. Místo jednoho z nástupišť proto vzniká parkoviště. V lokalitě stála v minulosti čtvrť Stařečka, která byla v 80. letech minulého století kvůli stavbě nádraží zbourána. Podle Heřmana má město dlouhodobý záměr obnovit novou zástavbou původní uliční čáru, a vrátit tak území původní výraz.

První zmínky o Třebíči sahají do roku 1101, kdy na území pod Strážnou horou a při řece Jihlavě moravská údělná knížata Oldřich Brněnský a Litold Znojemský založila benediktinský klášter. První stavbou tohoto kláštera byl kostel sv. Benedikta vysvěcený roku 1104. Později byla přistavěna nová klášterní budova a kolem roku 1260 bazilika svatého Prokopa, která byla v roce 2003 společně s židovskou čtvrtí zapsána na seznam památek UNESCO.

Převratné nálezy archeologů v Třebíči (zdroj: ČT24)