Soud po 57 letech zrušil rozsudek nad matkou a synem. Psali pohlednice do Německa

Verdikt za podporu fašismu starý 57 let ve středu zrušil Nejvyšší soud. Případ se týká Wolfganga Stenzela a jeho matky Elfridy Seidlové, kteří byli odsouzeni v roce 1959. Justice dosud spatřovala trestný čin v korespondenci s příbuznými v Německu. Podle středečního rozhodnutí soudu ale byla tehdejší obžaloba příliš vágní.

Verdikt vynesl soud v Hradci Králové 30. dubna 1959. Wolfgang Stenzel byl odsouzen na pět let, Efrida Seidlová na šest. Seidlová pak strávila ve vězení dva roky. Oba obžalovaní navíc přišli o majetek a na pět ztratili občanská práva.

Podle státního zástupce, který se případem nyní zabýval, ale byla ona i její syn odsouzeni neprávem. „Oba si posílali pohlednice s příbuznými ze západního Německa a psali si s nimi. Není nikde popsáno, co konkrétně měli udělat, popis je vágní a jejich činnost nenaplňuje tehdejší trestný čin podpory fašismu,“ uvedl žalobce. 

Stížnost na možné porušení zákona podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tehdejší justice v rozsudku uvedla, že si rodina psala s otcem a dědečkem Stenzela, přičemž jim sdělovali „nepřátelsky zkreslené zprávy o poměrech v naší republice“. Odsouzení prý také věděli, že pohlednice a fotografie budou použity v „revanšistických časopisech a kalendářích“. Ve spisu ale podle ministerstva nelze dohledat, kde a jakým způsobem měly být informace v Německu využity či zneužity.

Případ má došetřit státní zástupce

Soud dospěl k názoru, že nemůže dvojici jednoznačně zprostit obžaloby, a proto případ vrátil státnímu zástupci k došetření. Svým rozhodnutím tak soud otevřel cestu k případné rehabilitaci matky se synem. Došetření ale bude vzhledem k velkému časovému odstupu složité. 

Stenzel o soudní rehabilitaci v minulosti požádal, ale promeškal lhůtu. „Obžalovaný měl požádat o rehabilitaci do roku 1993. Proto dosud rehabilitován nebyl,“ uvedl soudce Jan Engelmann. Stížnost pro porušení zákona tak byla poslední možnost vedoucí ke zrušení rozsudku. „Jsem rád, že dnešní trestní řád umožňuje staré případy takto otevřít a zjevnou nespravedlnost spáchanou tehdejším režimem napravit,“ řekl právník Jiří Rosol, který u soudu zastupoval Seidlovou. Ta již zemřela, její syn žije nyní v Německu.