Silničáři bojují s padajícím kamením. Nebezpečný svah ohlídá rohož s optickými vlákny

Nebezpečný svah ohlídá rohož s optickými vlákny (zdroj: ČT24)

Nový způsob detekce padajícího kamení instalují silničáři v Pardubickém kraji, konkrétně u Brandýsa nad Orlicí. Speciální rohož s optickými vlákny za 4,5 milionu korun hlídá, zda se skála nesesouvá. Pokud se systém osvědčí, rozšíří se pravděpodobně i na jiná místa v republice.

Zvětralý skalní masiv nedaleko Brandýsa nad Orlicí se doslova drobí pod rukama. Nebezpečný může být hlavně ve chvíli, kdy se velké bloky sesouvají k silnici, která leží pod ním. Silničáři proto v úseku už v minulosti nainstalovali betonové mantinely. 

„Nikdy se nevyvalil kámen, který by se odlomil a vyklonil, většinou dochází k utrhnutí a postupnému sesuvu, takže ten kámen v podstatě jede, až dojede na zábranu,“ popisuje zástupce Správy a údržby silnic Pardubického kraje a bývalý starosta Brandýsa nad Orlicí Luboš Marek.

Město jako majitel pozemku a silničáři jako správce komunikace nemají úplně jasno v tom, kdo by byl za případné škody odpovědný. V opatřeních, která mají nehodě předcházet, spolupracují. „Vykácelo se řádově deset metrů lesa, aby nedocházelo k narušování kořeny. Ale stejně tam teče voda, v zimě to mrzne,“ ukazuje Luboš Marek nestabilní svah.

Skálu ohlídá nová detekční rohož

Instalace sítí do velmi křehké skály není možná. Správa a údržba silnic proto přišla s technologickou novinkou, takzvanou detekční rohoží. Za nový hlídací systém správa zaplatila víc než 4,5 milionu korun.

Speciální zařízení je natažené téměř po celé délce skály. Je protkané optickými vlákny, která rozpoznají pád i drobnějších kamenů. Informaci o tom, že se skála začala drolit, systém odešle do řídicí jednotky, která následně pošle textovou zprávu silničářům.

„Zároveň s tím se rozsvítí výstražná světla, která projíždějící řidiče upozorní na možné nebezpečí, aby zvýšili svoji pozornost,“ doplňuje technický náměstek krajské Správy a údržby silnic Jiří Synek.

Problematický úsek bude navíc snímat kamera. Pokud se systém osvědčí, rozšíří se pravděpodobně i na jiná místa v republice.