Rozšířením nádrže Nechranice může vzniknout druhé nejobjemnější vodní dílo v Česku

Události v regionech: Nová soustava vodních děl (zdroj: ČT24)

Rozšířením přehrady Nechranice na Chomutovsku by mělo vzniknout druhé nejobjemnější vodní dílo v Česku. Vodohospodáři chtějí po ukončení těžby zatopit nedaleký hnědouhelný důl Tušimice a obě nádrže pak propojit.

Nechranická přehrada je pátá největší v Česku. Má nejdelší sypanou hráz ve střední Evropě. Parametry by si mohla ještě výrazně zlepšit připojením jezera Libouš. „Celkově by tam bylo přes půl miliardy metrů krychlových vody. Větší už by byl jenom Orlík,“ řekl generální ředitel Povodí Ohře Jan Svejkovský. Libouš teprve vznikne zatopením dolu Tušimice.

Komplex by pomáhal v boji s nedostatkem, nebo naopak přebytkem vody. „Zvýšením akumulace by bylo možné výrazně vylepšit nadlepšování průtoku v řece Ohři, a eliminovat tak dopady klimatické změny,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „Zvýší se i protipovodňový efekt vodního díla, a to tak, že dokáže transformovat ne současnou dvacetiletou povodeň na neškodnou, ale padesátiletou vodu na neškodnou,“ doplnil Svejkovský.

Náklady vodohospodáři odhadují zhruba na dvacet miliard korun. „Na množství zadržené vody je to nejlevnější přehrada a zároveň i největší, kterou bychom mohli na našem území realizovat,“ ujistil Svejkovský. V lomu budou ale ještě minimálně do roku 2030 těžaři. Jeho napuštění pak zabere další dvě dekády.